KÖZÉLET

A lelki egészség nem csak a problémák hiánya


Ma van a Lelki Egészség Világnapja, ami a World Federation Of Mental Health kezdeményezésére jött létre 1992-ben. Az azóta eltelt harminckét év alatt a téma semmit nem vesztett aktualitásából, épp ellenkezőleg.

Ahogy minden világnap esetében, úgy az október 10-i dátummal is a figyelemfelhívás a cél, ez esetben arra, hogy a lelki betegségben szenvedő emberek ugyanúgy rendelkeznek az emberi méltóság, az egyenlőség elidegeníthetetlen jogával, mint az emberiség valamennyi más tagja.

Az 1948 óta működő World Federation Of Mental Health  (Lelki Egészség Világszövetsége; WFMH) arra törekszik, hogy elősegítsék a lelki zavarok megelőzését, a mentális zavarokkal küzdők gyógyítását. A WHO becslése szerint a világon 400 millió embert érint a probléma, amely vélhetően egyre nagyobb méreteket ölt majd a jövőben – a felgyorsult társadalmi-gazdasági változások következményei miatt  (munkanélküliség, elmagányosodás, függőségek stb.) egyre nehezebb megbirkózni már a hétköznapi gondokkal is. A világszövetség becslése szerint 350 millióra tehető a depressziósok száma, és évente egymillió ember vet véget önkezével az életének. 

A Lelki Egészség Világnapjának minden évben van egy mottója, amely 112 országból szavaz több mint 2000 ember. Az idei mottó a következő: Itt az idő, hogy elsőbbséget élvezzen a lelki egészség a munkahelyeken.

Mindehhez Tsuyoshi Akiyama, a szövetség elnöke a következőket fűzte hozzá: „A felnőttek, amikor ébren vannak, több időt töltenek munkával, mint bármely más tevékenységgel. Jó esetben a munka megélhetést biztosít, és értelmet, célt és örömöt okoz. Ám túl sokan vannak, akiknek olyan a munkájuk, hogy közben rombolja a lelki egészségüket, túlzott szorongást és mentális betegségeket okoz. A depresszió és egyéb lelki problémák világszerte gondot okoznak a munkahelyeken, így nemcsak az egyént érintik károsan, de hatással vannak a termelékenységre, a munka hatékonyságára. 

Ami a lelki betegségeket, a depressziót, az öngyilkosságok számát illeti, Magyarországon rosszabbak arányok.

Nálunk a bevallott pszichiátriai kezelés még ma is stigmatizáló, bár nem kell túlzottan cinikusnak lenni ahhoz, hogy ennek ne tulajdonítsunk nagy jelentőséget – a mai magyar egészségügyi ellátórendszer olyan, hogy akik nem engedhetik meg maguknak azt, hogy magánrendelésre járjanak, azok számára gyakorlatilag elérhetetlen az állami finanszírozású pszichoterápia. Ha pedig mégis, akkor a kezelés gyakran csak gyógyszerfelírásra korlátozódik. 

Noha e szomorú tapasztalatokról sem feledkezhetünk meg a Lelki Egészség Világnapján, ugyanakkor ez a nap a megfelelő alkalom lehet arra is, hogy reflektáljunk saját lelki állapotunkra. „Ne feledjük, a lelki egészség nem csupán a problémák hiányát jelenti, hanem aktív állapot, amelyért érdemes dolgozni és törődni vele” – olvasható Szegedi Tudományegyetem Fészek Pszichoterápiás Egyesületének honlapján, amelyen Lelki Egészség Világnapjának kapcsán  megosztanak egy olyan gyakorlatsort is, és amit hét minden napján nehézségek nélkül megtehetünk. Próbálják ki! 1 óra telefon nélkül; 2 kreatív tevékenység; 3 kedves dolog másokkal; 4 naplóbejegyzés a gondolatainknak, érzéseinknek; 5 perc a természetben; 6 pozitív mondat saját magunkról; 7 perc fizikai aktivitás; 8 dolog amiért hálásak vagyunk; 9 perc zenehallgatás vagy olvasás; 10 perc meditáció.

Kiemelt kép: Kádár Anna/Fortepan