FRISS

Kedd délben megnyílik a Margitsziget


Korábban a talaj felső rétegeinek lassú száradása miatt nem volt lehetséges a Margitsziget megnyitása, így várni kellett egy újabb vizsgálat eredményére, amit hétfőn végeztek el a FŐKERT szakemberei.

Az árvíz után a Margitsziget faállományát a FŐKERT szakemberei kifejezetten jó állapotban találták, abban csak minimális károk keletkeztek az árvízzel összefüggésben, viszont a múlt heti vizsgálat után a talajviszonyokat továbbra sem lehetett stabilnak tekinteni. A sziget területe ebből a szempontból változatos képet mutatott, bizonyos magasabban fekvő területek már kiszáradtak, azonban voltak olyan, mélyebben fekvő területek, melyeknek csak a felső rétegei száradtak ki. Tartani lehetett attól, hogy a különböző telítettségű talajrétegek egymáshoz képest elmozdulnak, ami akár a fák kiemelkedését is okozhatja – a favizsgálók ezért úgy döntöttek, hogy az árvíz utáni balesetveszély hétfvégére még nem hárult el teljesen, további vizsgálatokat tartottak szükségesnek a Margitszigeten.  

Bár a talajvíz visszahúzódása, a talaj kiszáradása már korábban megkezdődött, az elmúlt hét vége felé tapasztalt csapadékos időjárás ezt a tendenciát lassította, az eső hatására a fák ágazatának és lombozatának súlya miatt és a szél hatására is könnyebben elmozdulhattak – ezért az újbóli megnyitás előtt, a hétfői nap folyamán további vizsgálatokat végeztek. 

Margitsziget
Kép: Merész Márton/ÉnBudapestem

 

A szakemberek a Margitsziget lezárásának feloldása mellett döntöttek, ami azt jelenti, hogy október 8-tól vagyis holnap délelőttől ismét mindenki előtt nyitva áll a Margitsziget.