KÖZÉLET

Rózsaszín szalag a világnap alkalmából


Így csatlakozott a Budapesti Közlekedési Központ a mellrák elleni küzdelemhez.

A BKK a mellrák elleni küzdelem világnapján látványos akcióval hirdeti a megelőzés, a korai felismerés és az érintettek támogatásának fontosságát - olvasható a társaság közleményében, Walter Katalin vezérigazgatót idézve: .„A BKK, a főváros közlekedésének szervezője a napi több mint 3 millió utazás lebonyolítása során sok százezer emberrel kerül kapcsolatba. Ez lehetőséget teremt arra, hogy egy-egy kiemelten fontos ügy mellett kiálljunk. A mellrák elleni küzdelem ilyen ügy. A korai diagnózis életet menthet, az érintettek támogatása erőt adhat a gyógyuláshoz. Walter Katalin, szerint figyelemfelkeltő és megindító mozzanat, amikor a járművezetők, a jegyellenőrök, az ügyfélszolgálatos és metróbeléptetést végző kollégák, nők és férfiak, kitűzik a rózsaszín szalagot magukra, illetve a járművekre, hogy minél többekhez eljuttassák a világnap üzeneteit.

A mellrák hazánkban a leggyakoribb női daganatos megbetegedés.

Az időben felismert betegség a megfelelő kezelés esetén 95 százalékban gyógyítható. Mivel a kór a kezdeti szakaszában szinte tünetmentes, ezért kiemelten fontos a rendszeres önvizsgálat és a részvétel a szűrővizsgálatokon. Minél előbb ismerik fel az emlődaganatot, annál hatékonyabb a kezelés.

Október 1. immár harminchárom éve a mellrák elleni küzdelem világnapja, a rózsaszín szalag 1991 óta jelképezi a betegség megelőzésének, korai felismerésének, és az érintettek támogatásának fontosságát. 

Kiemelt kép: BKK