STÍLUS

Autómentes lett a Szabadság híd, a Vámház körút


Jól kezdődött az Európai Mobilitási Hét nyitórendezvénye.

Az árvíz miatt egy héttel el kellett halasztani az Európai Mobilitási Hetet – amelynek nemzetközi díját tavaly Budapest nyerte el – , így az Autómentes Hétvége is csak ma kezdődhetett, amiért erre a hétévégére sétálóutcává a Vámház körút, a Fővám tér és Szabadság híd. A főváros és a Budapesti Közlekedési Központ rendezésében zajló eseményre már délelőtt sokan kilátogattak a borús idő ellenére, bár akik a Kálvin tér felől érkeztek, okkal gondolhatták, hogy az autómentesség jegyében gasztronómiai seregszemle zajlik. A Vámház körúton ugyanis 100. Food Truck Show-t tartották, az immár 10 éves rendezvénysorozatra nagyon  aok „guruló” vendéglátó egység települt ki a street food jegyében. 

A Nagycsarnok előtt egy CAF és egy ősöreg villamos jelezte, hogy ideje témát váltani. A Fővám tér az Autómentes Hétvége centruma,  ide települtek ki mindazon szervezetek, amelyek Budapest működését segítik. 

A Főpolgármesteri Hivatal a Zöld Budapest jegyében állította fel sátrait, amelyeknél és amelyekben játszani ugyanúgy lehetett, mint komolyan beszélgetni. Sőt a Budapesti Klímaügynökség és a RenoPont Energetikai Otthonfelújítási Központ ingyenes épületenergetikai tanácsadást nyújtott ingatlantulajdonosoknak és közös képviselőknek, otthonfelújítási kérdésekről és az Otthonfelújítási Programról.

De itt vertek sátrat a budapesti közszolgáltató vállalatok is, hogy bemutatkozzanak, hogy a főváros lakói jobban megismerjék működésüket, hiszen valószínűleg nem mindenki tudja már azt sem, hogy például a Budapesti Közművek (BKM Nonprofit Zrt.) korábban különálló vállalatok (köztisztaság, hulladékgazdálkodás, távhőszolgáltatás, kertészet, temetkezés) egyesülése nyomán jött létre. A kukás autóktól a városi parkokig sok mindenről lehetett a sátruknál tájékozódni, felvilágosítást adtak arról is, hogy miért kell becsukni az ablakot, ha megy a fűtés, vagy miért nem szabad eldobni a szemetet a közterületeken, a természetben. Ugyanez a sokoldalúság mondható el a Budapest Közút sátráról is, ahol játékok segítségével lehetett megismerni, hogy milyen feladatokat lát el társaság.

A látogatók egy-egy képzeletbeli utazást tehetnek Budapest útjain és hídjain, sőt tesztelhetik, jól tudják-e a KRESZ-táblák jelentését

– ajánlották.

A téren a legnagyobb területet a Budapesti Közlekedési Központ foglalta el – „autómentes érintettsége” okán. A BKK sátraiban az Futár utastájékoztató rendszer és BudapestGO alkalmazás mellett ugyancsak a „zöld Budapest” jelentőségét hangsúlyozta – játékokkal, tájékoztatókkal. A BKV járművei viszont nem fértek volna el a járdán. A társaság duplacsuklós játszóbusza a gyerekek rendelkezésére állt, a nosztalgiavillamosait a Szabadság hídon lehetett megcsodálni. Köztük a legendás, Bengálinak nevezett csuklósvillamos-párost – ugyanazt kétféleképpen.

automentes
Kép: Meresz Marton/ÉnBudapestem

Szombat délelőtt Karácsony Gergely is kilátogatott az eseményre, ahol Walter Katalinnal, a BKK vezérigazgatójával járták körbe az Autómentes Hétvége sátrait, majd arról beszéltek, hogy Budapest fejlődése nagyban függ a korszerű közösségi közlekedéstől.

Kiemelt kép: Merész Márton/ÉnBudapestem