STÍLUS

Budapest elektromos buszokat kap


A jövőben ötven szóló és húsz csuklós, teljesen elektromos meghajtású autóbusz állhat forgalomba - közölte a Budapesti Közlekedési Központ.

A BKK korszakváltásnak nevezi, hogy 2026 tavaszától új autóbuszok érkeznek Budapestre. A modern, alacsonypadlós, tisztán elektromos hajtású, légkondicionált buszok nagy utasforgalmú belvárosi vonalakon fognak közlekedni. Az ötven szóló és húsz csuklós busz annak köszönhetően állhat forgalomba, hogy két közbeszerzést is eredményesen folytatott le a BKK: az  új járművek üzemeltetésére a tavaly októberben és decemberben kiírt tenderben mindkét esetben az ArrivaBus Kft. lett az eljárások nyertese, és az erre vonatkozó szerződést október 3-án, csütörtökön írták alá.

Ennek értelmében a szolgáltató a BYD legmodernebb alacsonypadlós, tisztán elektromos hajtású, légkondicionált autóbuszaival biztosítja a szolgáltatást, amelyek 2026 tavaszától ütemezetten állnak forgalomba.

A szerződés szerint a buszok általános üzemeltetésén kívül (a járművek karbantartása és a járművezetők alkalmazása) az elektromostöltő-infrastruktúra kialakítását és üzemeltetését is a szolgáltatónak kell biztosítania.

Az új megállapodások az ArrivaBus Kft. 2015 óta 240 autóbusszal teljesített, 2025-től ütemezetten lejáró szolgáltatási szerződéseiben foglalt feladatok egy részének ellátását biztosítják. A szerződések alapján rendelkezésre áll további 30-30 százalékos járműopció, ezek lehívása esetén

a fővárosi autóbuszkiadás csaknem 10 százaléka elektromos üzemű autóbusz lehet.

A BKK közleménye kitér arra is, hogy a közösségi közlekedés környezetbarát fejlesztése hozzájárul a főváros klímacéljának teljesítéséhez, a város klímaváltozással szembeni ellenálló képességének erősítéséhez. 

Az elmúlt időszakban a BKK többször tesztelt teljesen elektromos hajtású buszokat a szolgáltatóival – a BKV Zrt.-vel és az ArrivaBus Kft.-vel közösen –, hiszen Budapest fontos célkitűzése a modern, környezetbarát járművek használata a közösségi közlekedésben; az Európai Bizottság által meghirdetett Zöld Megállapodás víziója nem más, mint az 2050-re karbonsemleges Európai Unió.

A stratégiai célkitűzéseknek megfelelően a Budapesti Mobilitási Terv a buszágazatban a zéróemissziós járművek beszerzését preferálja: trolibuszokét és elektromos buszokét.

A tervek között szerepel, hogy 20 teljesen elektromos meghajtású midi autóbusz üzemeltetéséről is megállapodás szülessen. Az erre vonatkozó közbeszerzési eljárás folyamatban van.

A fővárosi buszflotta folyamatos fiatalításának köszönhetően már kizárólag alacsonypadlós buszok közlekednek Budapesten. Mindezek ellenére jelenleg még mindig mintegy 200, több mint 18 éves autóbusz jár Budapesten, ezért az autóbuszpark megújítása és folyamatos frissítése továbbra is célja a Fővárosnak és a BKK-nak.

Kiemelt kép: BKK