KULTÚRA

Visszatér a városba az egyik legmenőbb kultúrprogram


Október 12-én, hosszú idő után az eredeti felállásban tér vissza a W.H., a csapat, aminek Shakespeare szonettjeinek megzenésítését köszönhetjük.

A W. H. formáció Márkos Albert csellista-zeneszerző kezdeményezésére alakult azzal a céllal, hogy William Shakespeare szonettjeit és dalait a mai zenei világba emelje. A koncerteken keveredik az absztrakt hip-hop, a modern jazz, a spoken word, a kortárs improvizatív zene, a klangfarbe musik, a free jazz, és a különböző zenetörténeti utalások, a reneszánsz emberének íródott szókimondó, sokszor szexualitással áthatott szövegeken pedig a jelek szerint nem fogott az eltelt közel 450 év. 

 A szonettek témája: szerelem, szerelmi háromszög, szókimondó szexualitás és mindaz, ami ezzel jár; a szonettek anyaga a paradoxon, így tehát stílusuk is paradox. A reneszánsz emberének igen jó füle volt a szójátékokra, a szavak egymásra való visszhangoztatására, sőt olvasva is könnyedén észrevette az anagrammákat és a grafikus átfedéseket, a W. H. pedig megzenésíti ezeket a szonetteket. A két- és sokértelműség Shakespeare-nél a költőiség eleven eszköze, a pajzánság pedig egyenesen kívánatos, az egyik legfőbb teremtő erő. A megzenésítés megeleveníti a szöveg asszociációs struktúráját, rímel a dinamikájára, leképezi a versek nyelvi és retorikai működését.

WH
Kép: WH - Shakespeare's Sonnets & Songs/facebook

 

A W.H. megnevezés egy monogram, nyomtatásban megjelent szonettjeit Shakespeare Mr. W. H.-nak ajánlotta, innen a név. Most viszont ezeket az előadókat, zenészeket takarja a monogram: Dagadu Veronika Sena - ének, 

Márkos Albert - cselló, Gryllus Samu - basszusgitár, G. Szabó Hunor – dobok, basszusgitár, Varga Vince – látvány. Az előadás október 12-én, este hétkor kezdődik a MáraiKultban (1013 Budapest, Krisztina tér 1.), jegyek az alábbi linken érhetőek el: https://www.maraikult.hu/esemeny/shakespeare-szonett-est/

(Kiemelt kép: WH - Shakespeare's Sonnets & Songs/facebook)