KÖZÉLET

Közgyűlés pénteken, Karácsony Gergely bizakodó


Sajtótájékoztatón jelentette be Karácsony Gergely, hogy október 4-én, pénteken megtartják Fővárosi Közgyűlés alakuló ülését.

„Azt gondolom, izgalmas idők elé nézünk. Tudom, hogy a politikai viták fókuszában a főpolgármester-helyettes választás áll, de nem látom most azt, hogy sikerülne olyan megoldást kitalálunk, amely stabil, működőképes városvezetést biztosítana, ezért azt javaslom, hogy 

mielőtt az indulatok elszabadulnának, kezdjük el a közös munkát,

hátha a munkaterápia meghozza azt a bizalmat, ami az ilyen típusú személyi döntések meghozatalához úgy tűnik, jelenleg nem áll fönn” – mondta Karácsony Gergely az október 1-én megtartott sajtótájékoztatóján, ahol bejelentette, hogy az új Közgyűlés alakuló ülése október 4-én lesz.

A főpolgármester megerősítette tehát, hogy nem tesz javaslatot főpolgármester-helyettes megválasztására.

Október 1-jén azonban hivatalosan is elindult az új önkormányzati ciklus. Karácsony elmondta, hogy azért is tart sajtótájékoztatót, hogy az újságírók láthassák azt, hogy „a politikai helyzethez mérten egy kicsit újragondoltuk azt a fizikai teret is, ahol a Fővárosi Közgyűlés ülésezni fog”. Mindez azt jelenti, hogy az új ciklusban a főbb városvezetők nem a városházi díszterem emelvényén foglalnak majd helyet, hanem ugyanott, ahol képviselők is.

„A következő ciklusban egy kicsit közelebb kerülünk a képviselőkhöz a szó szoros, és átvitt értelmében is” – jelentette ki Karácsony, majd arról is beszélt, hogy tisztában van azzal, hogy részben a törvényi változások, részben a magyar belpolitikában bekövetkezett változások miatt egészen más típusú fővárosi közgyűlési munkára kell készülniük.

Az előző ciklusban a kerületi polgármesterekkel közösen egy politikailag értelmezhető, egyértelmű többség irányította a várost.

Most pontosan látjuk, hogy egy kicsit más lesz a politika a Fővárosi Közgyűlésben

– mondta, megemlítve azt is, hogy az elmúlt időszakban, hosszú heteken keresztül próbáltak kialakítani olyan együttműködést, amely azt a célt szolgálná, hogy Budapest még zöldebb, még szabadabb, még szolidárisabb város legyen.

Mint mondta, ő arra is készen állt volna, hogy békejobbot nyújtson egykori riválisának, Vitézy Dávidnak. Az együttműködést viszont csak is úgy tudta volna elképzelni, ha az előző ciklus főpolgármester-helyettese, Kiss Ambrus is tagja a csapatnak, amely vele vezeti a várost. 

Ez viszont, mint fogalmazott, nem váltott ki egyértelmű támogatást a Fővárosi Közgyűlés tagjaiból, amit ő nem hajlandó, legfeljebb átmenetileg tudomásul venni.

Ha nem találnak helyettest, magyarázta újságírói kérdésre Karácsony, akkor a kormányhivatal, a főispán ki fog jelölni valakit a Közgyűlés tagjai közül, ez Karácsony szerint a kevésbé szerencsés változat, ami elhúzódhat akár fél évig is. Karácsony azt a hírt is megerősítette, hogy Kiss Ambrus mától, azaz október elsejétől a fővárosi önkormányzat főigazgatója. 

Azokat a feladatokat, amiket eddig is ellátott, ebben a minőségében viszi tovább

– mondta a főpolgármester, hozzátéve, hogy a jogszabályok legjobb tudomása szerint azt is lehetővé teszik, hogy Kiss a Közgyűléseken is részt vegyen. Erre azért van szükség, mert az a városvezetői rutin és elkötelezettség, amellyel Kiss Ambrus rendelkezik, nélkülözhetetlen a város kormányzásában.

Karácsony Gergely beszélt arról is, hogy a Tisza Párt tanácsnokai révén szeretne bekapcsolódni a közös munkába, felelősséget vállalni bizonyos területekért: az akadálymentesítésért és a láthatóságért, így ezeken a területeken elindulhat a szakmai munka.

Karácsonynak azt a javaslatát, hogy a tanácsnoki feladatokkal a többi párt is bekapcsolódjon a főváros vezetésébe, minden frakció felé szeretné kiterjeszteni.

A főpolgármester elmondta, hogy egy új, a frakciók javaslatai alapján összeállított szervezeti és működési szabályzat (szmsz) elfogadására tesz javaslatot, amely szerinte nagy mértékben meg fogja könnyíteni a képviselők munkáját. Az új szmsz-ben szerepelne, hogy a képviselők sokkal hamarabb kapják meg az előterjesztéseket; hosszabban mondhassák el a véleményüket a Közgyűlésben; növeljék a fővárosi frakciókat segítő kollégák számát; és a kerületi önkormányzati képviselői szintre emeljék a fővárosi képviselők tiszteletdíjait – amennyiben a Közgyűlés elfogadja a javaslatait.

Karácsony közölte, hogy tizenkilenc olyan jogkör van a jelenleg hatályos szmsz szerint, amit főpolgármester vagy a főjegyző lát el, és ezeket szakbizottságokra fogják delegálni, amelyeknek a személyi összetételéről szintén október 4-én döntenek majd.

A főpolgármester két jogkört szeretne megtartani.

Az egyik az, hogy két ülés között, meghatározott kereteken belül, a Közgyűlés nevében a főpolgármester is eljárhasson, a másik pedig az, hogy a fővárosi cégvezetők munkáltatói joga továbbra is a főpolgármesternél maradjon. Az ezekkel kapcsolatos kérések szerinte ugyanis politikai természetűek, és nem a város hatékony működését szolgálják.

Karácsony elmondta még, hogy javaslatot tesz Iványi Gáborék intézményrendszerének megmentésére, a NAV által szorongatott szociális intézményeinek átvételére, vagyis nem csak részt venne a hajléktalanellátás finanszírozásában, de fenntartója is lenne az érintett intézményeknek.

A sajtótájékoztatón a kormányhoz közeli média újságírói a Közgyűlés működésképtelenségét pedzegették, amit a főpolgármester azzal hárított el, hogy ne örüljenek előre, a Közgyűlés működni fog, vannak közös ügyeik és közös a felelősség is, amelynek szerinte a megválasztott képviselők a tudatában vannak.