KÖZÉLET

Karácsony: „Sikerült a politikát félretenni, túlvagyunk az árvíz nehezén”


Szombaton délután, a tetőzésnél néhány centiméterrel alacsonyabb vízállás mellett elégedetten tartott sajtótájékoztatót az árvízi védekezésről a főpolgármester. A neheze elmúlt, de vége, az még nincs, sőt lesz feladat bőven.

A Duna vízállása szeptember 21-én, szombaton 15 óra után nem sokkal már 8 centivel volt alacsonyabb a tetőzéskor (szombat hajnali 5 óra) mért 830 centinél a Vízügy grafikonja szerint. Biztonsággal állhatott ki tehát Budapest főpolgármestere az árvíz által egyik leginkább veszélyeztetett helyszínre, a Batthyány térre szervezett sajtótájékoztató mikrofonjai elé, hattérben a homokzsákokkal.

„Túlvagyunk a tetőzésen, vagyis túlvagyunk az árvíz nehezén, de nem értünk a végére, van is, és jön is még feladatunk bőven”

– kezdte Karácsony Gergely a helyzetjelentést. Mint mondta, a város jól vizsgázott a védekezésben, az elmúlt években készült árvíz elleni beruházások szintén, hiszen ezek is ellátták feladatukat.

Mint emlékeztetett, a mostaninál 71 centivel magasabban, 891 centin tetőző 2013-as áradás hívta fel a figyelmet a beruházások szükségességére, és ami eddig elkészült, biztonságot nyújtott. A főpolgármester kiemelte: ezzel együtt nyilván nincs még teljesen kész Budapest árvízi védvonala, ezért a Fővárosi Önkormányzat európai uniós forrásból szeretné folytatni a beruházásokat a Római-parton és Újpesten is.

 

Karácsony ezután rátért a fővárosi vállalatok árvízvédelemben nyújtott teljesítményére,

szerinte a mind a Fővárosi Vízművek, mind a Fővárosi Csatornázási Művek, mind pedig a Budapesti Közlekedési Zrt. (BKV) jól vizsgázott.

Ezen felül kitért arra is, hogy ebben a helyzetben még a főváros és az állami szervek együttműködésével szemben sem lehetett kifogása, mint mondta, az árvízvédelmi operatív törzs munkája során sikerült a politikai vitákat félretenni.

Orbán Viktor hasonlóan szokatlanul barátságos hangvételben beszélt egyébként ma reggel Karácsony Gergelyről. Mint a miniszterelnök az árvízvédelmi tájékoztatón beszámolt róla, az operatív törzs ma reggeli értekezletén volt alkalma egyeztetni a főpolgármesterrel állam és fővárosának együttműködéséről. Majd Karácsonyról szólva Orbán azt mondta:

„Jelentem, ő [a főpolgármester – a  szerk.] is jó állapotban van, valamint a fővárosi védekezés is jó állapotban van, az együttműködés is rendben van, nem azonosítottunk egyetlen olyan pontot sem, ahol nehézség adódott volna, tehát a budapesti és az állami védekezés összehangoltan működik.

Vannak nehéz szakaszok, főpolgármester úr azonban ismertette a főváros döntését, a védelmi vonalakat kijelölték, azok megerősítése kész. Úgy gondolom, hogy az állami és a fővárosi védelmi rendszer együtt most is képes volt megvédeni Budapestet.”

Dunai
Kép: Merész Márton/Énbudapestem

 

Karácsony Gergely a budapesti lakosság együttműködésével kapcsolatban is elégedettségét fejezte ki, és megköszönte mindenki segítségét, valamint türelmét. Emlékeztetett, az árhullám levonulásával meg kell kezdeni a takarítást, a part menti villamosvonalak és a 2-es metró Batthyány téri megállójának újranyitásával kapcsolatban pedig a biztonságot emelte ki elsődleges szempontként.

A főpolgármester után a Fővárosi Vízművek vezérigazgatója beszélt a sajtótájékoztatón. Csörnyei Géza azzal kezdte:

„Budapesten és az agglomerációban is egészséges és biztonságos az ivóvíz.”

Azonban arra is felhívta a figyelmet, hogy az árvíz miatt nagyjából 300 kutat kellett leállítaniuk, de így is rendelkezésre áll a szükséges kapacitás. Kiemelte: az árvíz ideje alatt fokozott biztonsági eljárásokkal dolgoznak, emelik a klórtartalmat, ami esetlegesen a víz izén is érezhető. Azt javasolta, hogy fogyasztás előtt töltsük ki a vizet egy kancsóba, és várjunk pár percet, mielőtt megisszuk.

Bolla Tibor, a BKV elnök-vezérigazgatója következett, röviden elmondta, hogy a BKV dolgozói nagyságrendileg 100 köbméter homokot lapátoltak be 10 ezer homokzsákba, a veszélyeztetett helyszíneken pedig felhasználták. Mint kiemelte, a legveszélyeztetettebb pont a Batthyány tér volt, de reményei szerint a metrómegállót már a hét elején vissza tudják adni az utasoknak.

 
A
Kép: Merész Márton/ÉnBudapestem

 

Végül a Fővárosi Csatornázási Művek műszaki vezérigazgató-helyettese számolt be arról, hogy hiába vagyunk túl a tetőzésen, kollégáik most is és továbbra is folyamatosan dolgoznak, de a következő napokban is lesz dolguk bőven.

„Ébernek kell maradni az apadás napjaiban is!”

– hangsúlyozta Gerőfi-Gerhardt András. Emlékeztetett: ha levonult az ár, gondoskodniuk kell a kihelyezett anyagok lebontásáról is. Végezetül köszönetet mondott a lakosságnak, amiért

az árvízi védekezés idején nagyon sok adományt és kedves szót kaptak.

„Ezek tényleg sokat jelentenek számunkra! Köszönjük szépen!” – zárta.

(Kiemelt kép: Bartha Dorka/Főpolgármesteri Hivatal)