KÖZÉLET

Hamarosan fásítják a Ferenc körút Üllői úthoz közel eső szakaszát


A Fővárosi Önkormányzat közösségi költségvetés keretein belül idén is több, a budapestiek által megszavazott zöldítést valósít meg. A tervezőasztalon jelenleg a Ferenc körút Üllői úthoz közel eső szakaszának fásítása szerepel.

A közösségi költségvetés keretében már számos zöld ötletet megvalósított a főváros és partnereik Budapesten: A Mester utcában burkolatbontással évelőkkel beültetett növénykazettákat hoztak létre, a Szent István park kisparki részén megnyitották és kizöldítettek két sarokparcellát, Rákoscsabán és Pesterzsébeten pedig a városi erdőket fejlesztették őshonos erdészeti facsemeték ültetésével és parkberendezéseket telepítésével.

Most a FŐKERT munkatársai az Utcák árnyékolása növényzettel projekt keretében talajkapcsolatos fákat fognak ültetni a Ferenc körút Üllői úthoz közel eső szakaszán, melyek enyhülést adnak majd az aszfaltrengetegben. 

A fővárosi cég munkatársai jelenleg is vizsgálják, hogy a közművekkel átszőtt területen hol van lehetőség elég életteret kialakítani egy fának, hol van olyan terület, ahol akár egy nagyobb ültetőgödör is kialakítható, amely Stockholm-módszer szerint ültetett fáknak is otthont adhat.

Az ebben a rendszerben ültetett fák ugyanis sokkal jobb esélyekkel indulnak neki városi pályafutásuknak, hiszen a speciális ültetőközegnek és az átlagosnál nagyobb ültetőgödörnek hála, gyökérzetüknek bőven van hely növekedni, és a lehető legtöbb csapadékot felszívni. 

Ha szívesen látnád saját ötleted megvalósulni, vagy csak beleszólnál, hogy mire fordítson forrást a főváros, ide kattintva szavazhatsz a megvalósuló pályázatokra október 7-ig.