KULTÚRA

Fénnyel festett panoráma terem és QR-kódos műalkotások a Lumiere Hallban


Elképesztő látványban lehetett része azoknak, akik augusztus végén ellátogattak a Lumiere Hall médiaművészeti fesztiváljára, ahol több mint 30 nemzetközi művész alkotásain keresztül tapasztalhattuk meg, miként mosódnak el a határok ember és technológia között.

A Lumiere Hall – mely a lebegő Hold-installációjáról, valamint a Van Gogh és Klimt multimédiás kiállításairól vált híressé – egy új médiaművészeti fesztiválnak adott otthont augusztus 30-31-én a Piarista közben.

Lumiere
Kép: Merész Márton/Énbudapestem

 

A fesztivál több mint 30 digitális művészt vonultatott fel a világ minden tájáról. A Metaxis: Identity címet viselő fesztivál az ember és a technológia közötti határokat vizsgálta, kritikus kérdéseket vetve fel az emberiség által a technológiai fejlődés révén leküzdött korlátokról. Műveik bemutatják, hogyan segíti a technológia a kultúrák cseréjét és megértését, eltörölve a határokat a nemzetek között.

Mindezt a Lumiere Hall két termében két és fél órában: a kisebb teremben egy rövid előadást követően – ahol Ivan Solod a Highlights Studio alapítója és kreatív rendezője egy fél órás interaktív bemutató keretein belül avat be a fény és digitális művészet titkaiba – a QR-kódokkal ellátott kiállítási darabokat tekinthetjük meg, melyeket mindenki saját maga kelthet életre telefonja segítségével.

A nagyobb, 360 fokos panoráma teremben pedig babzsákfotelekből csodálhatjuk tíz nemzetközi digitális művésznek az egyenként 7-10 perces falvetítéseit.

Lumiere
Kép: Merész Márton/Énbudapestem

 

A műalkotások a technológia révén megvalósuló harmonikus együttélést vizsgálják az ember és a természet között, valamint egy olyan jövő vízióját, ahol az emberiség a technológiai fejlődés révén túllépi saját korlátait.
A fesztivál az emberek és a mesterséges intelligencia közötti kapcsolatot helyezi a középpontba.

Nézd meg a kiállításról készült videónkat! 

 
@enbudapestem  Augusztus 30-31-én rendezték meg a Metaxis: Identity médiaművészeti fesztivált, ahol több, mint 30 nemzetközi művész alkotásain keresztül tapasztalhattuk meg, miként mosódnak el a határok ember és technológia között. Részletek az ÉnBudapestem.hu-n! #l#lumierehallp#piaristaközm#metaxisi#identityb#budapesté#énbudapestemf#fyp ♬ Pressure (feat. Tove Lo) - Martin Garrix

(Kiemelt kép: Merész Márton/Énbudapestem)