KULTÚRA

Új strand nyitott Budapesten


Bár erre a szezonra elbúcsúzott a Római-parti Plázs, viszont a város másik oldalán kinyitott egy másik strand (ami az óbudaiakat, persze, nem vigasztalja, de mások örömüket lelhetik benne). Augusztus 16-ától várnak mindenkit az ikonikus 12. kerületi Lejtő utcai sporttelepen, ami Sas Gardens néven éledt újjá.

 

A XII. kerületben, a Hegyalja út és Lejtő utca találkozásánál az 1960-as években épült ki egy sokak számára kevésbé vagy egyáltalán nem ismert, noha a nyilvánosság elől nem elzárt kis sziget, a Németvölgyi üdülő- és strandfürdő 

Ahogy az Építészfórum összefoglalta a 0,68 hektáros, részben az utcákkal, részben a szomszédos telkekkel határolt területet a Földművelésügyi Minisztérium létesítette, majd különféle szervezetei és jogutódjai üzemeltették.

Sas
Kép: Csörnyei Sándor/Sas Gardens

 

A szépen fásított és füvesített, sokáig gondosan karbantartott kis oázis középső részén terült el a szabályos, 25 méter hosszú, 12,4 méter széles úszómedence, valamint egy tekepálya. Alább röplabdapályákat, a legalsó sávban pedig teniszpályákat alakítottak ki. Az eredetileg egyszerű, fogasos kialakítású női- és férfi öltözők maximum összesen 350 ember számára biztosítottak helyet. Az épület emeleti része és tetőtere a többnyire hétvégi üdülőket szolgálta.

Mint írják, a 1990-es években kisebb felújításokat hajtottak végre, hogy vonzóbbá tegyék a sportközpontot.

A kellemes, padokkal, pingpongasztalokkal is felszerelt parkos üdülőterület 2001-ig volt a minisztérium tulajdonában, kálváriája lényegében ekkortól kezdődött.

A minisztérium a terület használati jogát átadta a sportlétesítmények működésére szakosodott Sportfolió Kht. számára, akik egymilliárd forintos bevételt reméltek az eladásából, de nem jelentkezett vevő, végül 2006-ban, egy kormányhatározat során a XII. kerület Hegyvidéki Önkormányzat tulajdonába került.

Az önkormányzat 2021 júliusában sokadjára is megpróbálta eladni a területet, ezúttal 850 millió forintért,

amivel kapcsolatban nem voltak túl lelkesek a környékbeliek, ugyanis, hiába fulladt minden korábbi kísérlet kudarcba, tartottak tőle, hogy előbb-utóbb újabb lakóparkot húznak fel.

A terület addigra alaposan lepusztult, és az kerületi képviselőtestület azért döntött az eladás mellett, mert a „sporttelep saját tulajdonban történő fejlesztésére” az önkormányzatnak nem volt pénze.

A momentumos Hajnal Miklós akkor aláírásgyűjtést kezdeményezett a telek kiárusítása ellen. Mint mondta, minden olyan területnek ugyanis, amelyet elad az önkormányzat, megvan az a kockázata, hogy NER-közeli céghez vagy személyhez kerül a piacinál kedvezőbb feltétellel.

A telket végül 2021 végén a Clivus Zrt. vásárolta meg, aminek két tulajdonosa a Varga Zoltán (Centrál Médiacsoport tulajdonos) és dr. Homonnay Géza (Pannon-Work-csoport), akik elkötelezett teniszrajongóknak vallják magukat. Mint kiemelték, dr. Homonnay Géza üzemelteti már 20 éve a Feneketlen-tavi Parktenisz-Klubot is.

Homonnay aztán örömmel jelentette be, hogy aggodalomra semmi ok, ők pontosan azzal a céllal vették meg a területet, hogy

az megmaradhasson egy „egybefüggő, zöld, az aktív kikapcsolódást szolgáló területnek”, ami „mindenki számára elérhető, lazább beépítésű sportkomplexum vagy közösségi térként” funkcionálhat.

A tervek úgy szóltak, hogy idén, azaz 2024 júliusában megnyitnak 4 felújított teniszpályát „egyelőre rendezetlen környezettel, mobilkonténeres öltözőkkel”, mert szeretnék, ha el lehetne kezdeni a sportolást a területen, és jövő májusban nyitnák meg a strandot – szintén ideiglenes öltözőkkel.

Sas
Kép: Sas Gardens

 

„A végleges kiszolgáló létesítményt, mely a teniszpályák és a strand között fog elhelyezkedni, 2024 őszén kezdjük majd építeni és reményeink szerint öltözők, sportbüfé, teremgarázsok és az egyre népszerűbb új sport, a padel művelésére alkalmas fedett pályák lesznek benne” – olvasható a Sas Gardens honlapján.

„A telek felső részén található régi vendégház felújítása pedig ezután kerül majd sorra, várhatóan itt is lesznek teremgarázsok, valamint valamilyen típusú egészségügyi funkció, vendégappartmanokkal – de ez még a jövő zenéje.” – tették hozzá.

Mindehhez képest most,

augusztus 16-án megnyitott a strand is, amit reggel 9 és este 7 között lehet látogatni, a belépőjegy 12. kerületiek számára 4800 forint, a többieknek 5500 forint. A belépés 12 év alatti gyerekek számára ingyenes, és a napozóágyak használata is ingyenes.

A teniszpálya használta óránként 3500 forint. A HVG arról írt, úgy tudják, jövőre lesz bérletkonstrukció is.

A Magyar Meteorológiai Szolgáltató Nzrt. előrejelzése szerint a következő napokban visszatér a kánikula, úgyhogy az időjáráson nem fog múlni a dolog: az ország nagy részére elsőfokú veszélyjelzést adott ki az állami meteorológiai szolgálat, 25-én vasárnap pedig tovább fokozódik a hőség, 33-38 fok várható.

A tikkasztó meleg aztán később sem fog enyhülni, a jövő hét elején ugyanúgy harminc fok feletti csúcshőmérsékletekre lehet számítani.

 

Kiemelt kép: Sas Gardens