FRISS

Keresztet vetnek a Gellért-hegy tetejére


Budapest főépítésze, Erő Zoltán is nemrég tudta meg, hogy egy óriási fehér keresztet állítanak a Citadellára. A Szabadság-szobor alkotójának jogörökösei nem örülnek.

Legkésőbb 2026-ra elkészül a Gellért-hegy felújítása – ígéri közösségi oldalán a Nemzeti Hauszmann Program. A tatarozás újdonságokat is tartalmaz, például, a Szabadság-szobor egy hatalmas fehér keresztet kap a város felé néző oldalára. A kereszt a látványtervek szerint nagyobb lesz, mint az egykor ugyanott álló szovjet katona alakja.

A látványtervekre úgy szerkesztették oda a keresztet, hogy a Szabadság-szobor alkotójának, Kisfaludi Strobl Zsigmondnak a jogörökösei nem járultak hozzá az építéséhez. Budapest főépítésze, Erő Zoltán is a sajtóból értesült a kereszt ötletéről, és szintén úgy látja, semmi szükség rá – írja a Hvg.

A Gellért-hegy tetején több változás is lesz 2026-tól. Az északi és déli oldalon megnyitják az erőd falait, a Szabadság-szobor mögé pedig lépcsősort építenek. A terület felújítását a Mészáros Lőrinc érdekeltségébe tartozó ZÁÉV Építőipari Zrt., és a Garancsi Istvánhoz tartozó Market Építő Zrt. közösen végzi több mint 20 milliárd forintból.

A hegyre sikló is épülhet, aminek az ügye hosszú ideje húzódik. A környezetvédelmi engedélyezési folyamat évek óta újra- és újraindul, mert a Fővárosi Önkormányzat, az I. kerületi önkormányzat, illetve a beruházó nem tudnak megállapodni.

(Kiemelt kép: Nemzeti Hauszmann Program)