FRISS

Rekordszámú fa és bokor veszélyeztette a budapesti közlekedést


Hiába jelezte a tábla, hogy gyerekek mehetnek át az úton, és hiába világított pirosan a lámpa, ha kitakarta a növényzet. Több mint ezer hasonló esetben lépett közbe idén a FŐKERT.

Beütött az idei viharszezon: mozgalmas hónapokon van túl a Budapest Közút (BK). A közútkezelőnek az idei év első felében 1010 alkalommal kellett jeleznie a FŐKERT-nek, hogy a növényzet balesetveszélyes helyekre lógott az utakon. Az utakra burjánzó fák és egyéb növények nem csak a táblákat, hanem a lámpákat is kitakarták.

Eltakart táblából 545 darabot találtak a július 10-ig tartó időszakban, ami majdnem annyi, mint 2021-ben egész évben: akkor 575 alkalommal kellett ágakat vágni a táblák elől. 74 alkalommal a közlekedési lámpát nem lehetett látni a növényzettől, 391 alkalommal pedig jellemzően az utak feletti folyosóra lógott be egy-egy faág.

A magas számok annak köszönhetők, hogy idén tavasszal több eső esett a szokásosnál, ezért dúsabb lett a növényzet.

A BK hétköznap tizenegy, hétvégén három autóval járja a várost veszélyes helyen lévő növényeket keresve. Budapesten minden útszakaszt hetente legalább kétszer ellenőriznek. A társaság honlapján űrlapon is be lehet jelenteni a balesetveszélyt okozó növényeket. A bejelentést továbbítják az adott terület illetékes szervének, akik szólnak a FŐKERT-nek.

A Vezess talált olyan hosszú, egyenes budapesti útszakaszt, ahol gyerekek gyalogátkelőhelyét jelző táblát takart egy fa, a közelben bölcsődével és óvodákkal. Ennek ellenére komoly balesetet ritkán okoznak a közlekedést zavaró növények. 2021 eleje óta mindössze két olyan kárigény érkezett a Budapest Közúthoz, amikor faág, vagy bokor zavarta a tájékozódást.

A viharos időszak sokkal veszélyesebb, a kidőlt fákkal és a leszakadó ágakkal több gondja van a FŐKERT-nek.

A rendszeres ágvágással pedig elkerülhető a kamionok, buszok tetejének karcolódása is.

(Kiemelt kép: Merész Márton/Énbudapestem)