STÍLUS

Néhány hónap, és Újpest visszakapja a víztornyát


A napokban felkapcsolták az újpesti víztorony vadonatúj díszvilágítását. De vajon mekkora munka előzte, és mi lesz az építmény további sorsa? Az önkormányzattól kapott válaszból az is kiderül, mennyibe került a felújítás, milyen munkákat kellett elvégezni hozzá, és milyen lámpatesteket telepítettek.

A negyedik kerületi önkormányzat 2023 augusztus 31-i képviselő-testületi ülésen döntött arról, hogy "Budapest, 71420 hrsz. alatti ingatlanon épült műemlék víztorony, illetve a teljes ingatlan feletti rendelkezési jog visszaszerzésére irányuló szándékáról, amelynek előkészítéséhez és további feladatokhoz szükséges tárgyalások lefolytatására is felkérte a polgármestert". Ezzel párhuzamosan a városvezetés döntött a kerület ikonikus épületének díszkivilágításáról is.

Ahogy lapunk korábban megírta, a víztorony építését 1912 július 8-án fejezték be, és 2003 februárjáig biztosította a környékbeli gyárak ipari vízellátását. A Fővárosi Vízművek szakembereinek 2003. április 22-i tájékoztatása szerint a műtárgyat használaton kívül helyezték, azonban ma is Újpest egyik szimbólumának számít.

Mint korábban megírtuk, a víztoronyépítészet

előképként a régi várak tornyaihoz nyúlt vissza, viszont hamar rájöttek, hogy a kecsesebb, légiesebb formák jobban kifejezik a kor optimista, bizakodó életérzését, ráadásul ehhez az építéstechnológiai feltételek is adottak voltak. A műfaj igazi fénykora a vasbetonszerkezetek megjelenésével indult el.

Déri Tibor polgármester egyik Facebook-posztja szerint már 2020 januárjában informális egyeztetések kezdődtek a víztorony sorsával kapcsolatban. Az negyedik kerület 2021 augusztusának végén ki is írt egy pályázatot a MOME Építészeti Intézete és a Metropolitan Egyetem Építészet és Design tanszék építészhallgatói számára, hogy újragondolják a kihasználatlanul álló víztorony sorsát.

Újpesti
Kép: Tajthy Renátó/SVUNG

 

Mint a polgármester is megjegyezte,

a világon, de az országban is számos példa áll már előttünk, hogyan lehet hasznosítani ezeket az épületeket. Megnézhetjük a debreceni vagy akár a siófoki víztornyokat is, melyek ma már újra meghatározó épületei a városaiknak. Debrecenben egy szórakozóhelyet, Siófokon kilátót hoztak létre kávézóval, élményközponttal, bárral”.

A 2024 áprilisi közgyűlést követően Trippon Norbert alpolgármester aztán már arról posztolt, hogy „amennyiben a különböző jogi feltételek (pld: szabályozási tervek stb.) ezt lehetővé teszik, úgy az önkormányzatunk belátható időn belül saját tulajdonában veszi az épületet”.

Ahogy Déri Tibor polgármester lapunknak megírta, a dr. Mihailich Győző és Dümmerling Ödön által tervezett, historizáló-szecessziós stílusú műemlék sorsa és méltó módon való fenntartása Újpest városának, Újpest városvezetésének és az itt élőknek egyaránt fontos.

Trippon Norbert alpolgármester korábban azt mondta: „városvezetőként hiszek benne, hogy nemes és nagy célokat is ki kell tűznünk magunk elé! Olyan célokat, melyeket méltóak városunkhoz, Újpesthez, melyek megvalósulására büszkék lehetünk majd mindannyian! Ezért mindent megteszünk annak érdekében, hogy víztornyunk, gyönyörű építészeti örökségünk újra Újpest városához méltó, régi fényében tündököljön”.

Az újpesti víztorony kivilágítása 10 darab KERIS 3 típusú LED fényvető és 6 darab Impact MEDIO LED taposólámpa telepítésével, valamint a kapcsolódó munkák (például oszlopállítás, földkábelek fektetése, kapcsolószekrények telepítése) történt, a kivitelezés bruttó költsége 18,8 millió forint volt.

Mint az önkormányzat válaszából kiderül, a díszvilágítás üzemeltetéséről a jövőben a Budapest Főváros Önkormányzata Közgyűlésének Budapest főváros díszvilágításáról szóló 67/2012 (IX.28.) önkormányzati rendelet módosításával Budapest Főváros Önkormányzata, a közszolgáltatással megbízott BDK Budapesti Dísz- és Közvilágítási Kft. útján fog gondoskodni.

Újpesti
Kép: facebook/ujpest.hu

 

A további, felújítási munkálatokhoz alapos előkészítés szükséges, folytatja levelében Déri, amely különböző mesterek, szakértők, tervezők egyeztetését és az örökségvédelmi szakemberek bevonását igényli.

Az előreláthatóan több hónapot igénybe vevő tervezési és engedélyezési munkát elvégző szakértő tervezőirodát várhatóan közbeszerzési eljárásban fogják kiválasztani, és „a tervezési munka során számos egyeztetésre fogunk sort keríteni, amelyek meghatározzák a végső kivitelezési költségek mértékét”.

Az újpesti víztorony és a hozzá tartozó fás zöldterület a Fővárosi Vízművek Zrt.-vel történő több hónapos egyeztetések eredményeként várhatóan néhány hónapon belül visszakerülhet az eredeti építtető jogutódja, Újpest Önkormányzata tulajdonába.

(Kiemelt kép: Újpest Média/Süli Andor)