STÍLUS

Ficcenések kerültek a Margitszigetre és a Moszkva sétányra


Hogy mik azok a ficcenések? Olyan, Margit híd-színű ülőfelületek, amelyekkel a Valyo civilizálta a Duna-parti rézsűket, két új helyen is.

Az első ficcenések 2015-ben jelentek meg a Szent Gellért térhez közeli rakparton, a cél már akkor is az volt, hogy élhetővé, járhatóvá, ülhetővé tegyék az egyébként kényelmetlen rézsűt, aminek így alternatív funkciója lett:

közelebb engedi az embereket a folyóhoz.

Az ülőfelületek ötletgazdája a Valyo volt – 2015-ben a BME-vel és a S39-el közösen a Beton Workshop keretében készítették el és helyezték ki az első példányokat, amiket azóta is örömmel használnak a fővárosiak.

Ficcenések
Ficcenések a budai rakparton.  Kép: Benedek Bognár/VALYO

 

Kilenc évet kellett várni a folytatásra

A folyamat nem állt meg, azóta is tartott az ötletfejlesztés, tervezés, 2020 decemberében pedig sikerrel pályáztak a közösségi költségvetésen, hogy a Duna-parti rézsűkön ülőfelületeket alakíthassanak ki, végül most nyáron végre installálhatták is ezeket az új helyszíneket:

A legújabb ficcenések a Margitsziget déli csúcsára, a Margit híd alá és a XIII. kerület Vizafogó részén, a Moszkva sétányhoz kerültek, immár tehát ezekről az új szpotokról is rá lehet csodálkozni a város szépségeire!

2024.
Moszkva sétány  Kép: Merész Márton/Énbudapestem

 

Új ülőfelületek, grillezők és egy lépcső, a Valyo, a VPI Beton és a Budapest Városháza együttműködésében, Duna-szeretettel!

(Kiemelt kép: Merész Márton/Énbudapestem)