STÍLUS

Egészséges kutyusjégkrém – haladó ötletek gondos városi gazdiknak


Magyarországon átlagosan minden második háztartásban él egy kutya, ez Budapestre vetítve is többszázezer kutyát jelent. És pont annyira szenvednek a hőségtől, mint mi.

A kutyák (többnyire) ösztönlények és (nagyjából) mindent meg akarnak enni, amit adunk nekik, ezért a mi feladatunk kiválasztani, hogy mikor, miből, mennyit ehetnek. Nyáron, nagy hőség idején különösen fontos, hogy rájuk is odafigyeljünk. Szerencsére az emberek (legtöbbször) jobban szeretik az állataikat, mint saját magukat, ezért odafigyelnek, hogy mit adhatnak nekik és mit nem.

Mielőtt továbbolvasod, ezt fontos tudni: a te kutyádat te ismered, ha valami szimpatikus a listánkon, de a kutyád nem szokta szeretni vagy allergiás bármely összetevőre, akkor azt ne használd. Ez egy ötletbörze, aminek két célja van: figyelj oda a kedvencedre a nagy hőségben is, illetve ne adj neki diszkontjégkrémet csak azért, mert kinézi a kezedből!

Technikai kérdések

Online egy csomó olyan receptet fogsz találni, amik inkább a gazdiknak készültek, a kutyádról mintha elfeledkeznének. Használnak kókuszkrémet, liofilizált málnát és wagyu bélszínt, még a tálalást is kitalálják neked, hogy ne maradj szégyenben, ha beesnek hozzád a Michelin-ellenőrök. Kis szilikon tappancsformákat is vehetsz mindenhol, amiket a kutya sem fog értékelni, se az a környezet, ahol majd le kell bomlania. Lentebb viszont költséghatékony és gyors ötleteket találsz, amiket bármikor továbbgondolhatsz.

Illatos
Kép: Ruzsa Rania/Főváros

 

Amit ne!

  • Az előre gyártott élelmiszerek, pl. a jégkrémek csomó olyan összetevőt tartalmaznak, amit egyébként jóravaló gazdi nem adna a kutyájának, az otthon készült verziót viszont abszolút kontroll alatt tarthatod.
  • A cukorral az a baj, hogy cukor (és cukorbeteg is lehet tőle), a csokoládé, az édesítők és egyes diófélék bármilyen hőmérsékleten és formában mérgezőek.
  • A tejtermékek állnak a kutyaallergia lista élén, de ha nem bírod ki, hogy kerüld a tejtermékeket, akkor joghurtot használhatsz, és ha nem bírod ki, hogy ne legyen édes, akkor tehetsz bele banánt, de egyikből sem sokat!

Összefoglalva: ne adj neki a saját jégkrémedből, bármilyen szépen is pislog a kutyád, nézd meg, hogy a gyönyörű csomagolásban árult mancsos jégkrémek összetevőit szívesen odaadnád-e kedvencednek külön-külön is!

Pálcikás kutyajégkrém

Ha pálcikás jégkrémet akarsz csinálni, előbb lásd be, hogy neked fontos, hogy pálcikás legyen. Mondjuk, mert jól mutat majd instán. Igen, Lassie hazatalál, Rex meg kinyitja a számzáras aktatáskát, de ne várd, hogy Zerge, a kutyád majd mancsba veszi a jégkrémet, és úgy fogja enni. Ha mégis szeretnél lájkokat gyűjteni, akkor kutyarágcsa-pálcákat vagy szárított csirkelábat is bele tudsz szúrni a fagyijába. Az viszont ne legyen akkora, ami keresztbe állhat a szájában vagy a torkában!

Kutya
Kép: doggydessertchef.com

 

Itt a lényeg – amiből lehet kutyajégkrém

  • Beugró szintnek számít, ha bármilyen rágócsontot, rágórudat, disznófület, stb. a hűtőbe teszed és hidegen adod neki oda. Ezzel kevés a munka és kevés a kockázat is.
  • A nedves táp kevés vízzel lefagyasztva is működik, ezzel is kevés a rizikó. 
  • A megtisztított sárgarépa egy csoda: jó a fogkőre, tele van vitaminnal, reszelve formába is lehet önteni, és úgy lefagyasztani. Lehet simán csak hűtőhidegen, egészben is adni. 
  • Egy jól elkészített csontleves már a kollagén miatt is formába önthető, ha kis adagokba porciózzuk, némi hússal (és sárgarépával), akkor gyakorlatilag készen is vagyunk.
  • Kipróbált zöldségeket és gyümölcsöket pürésíthetsz, de figyelj, hogy az alapok meg legyenek hámozva, ki legyenek magozva.

Extra tippek:

  • Bármit megszórhatsz egy kis apróra vágott szalonnával vagy a kedvenc tápjának darabkáival (ez segíthet a kezdeti bizalmatlanságon is).
  • Bármilyen kutyabarát is, amit készítettél, ne hagyd, hogy egyben lenyelje, ne adjál neki túl sokat belőle, nem jó, ha nagyobb fagyott darabok a gyomrában olvadnak fel.
  • Ha nem akarod a jégkockatartóidat befogni kutyajégkrém fagyasztásra, használj joghurtos poharat!

(Kiemelt kép: Flickr)