FRISS

Nagyszabású ellenőrzés volt a 99-es buszon és megállóiban a hétvégén


Nagy erőkkel folytatódott hétvégén a közös fővárosi járatellenőrzési akció: a BRFK rendőrei, az önkormányzat cégeinek munkatársaival ellenőrizték a Blaha Lujza tértől Pesterzsébetig közlekedő 99-es buszt és megállóit.

Három nap, összesen több mint húsz órányi fokozott jelenlét; jegyellenőrök, rendőrjárőrök, közterület-felügyelők és vagyonőrök szoros együttműködése – nagy erőket mozgósított a BRFK, a FÖRI, a BKV és a BKK június 28-ától 30-áig, amikor a 99-es buszt és megállóit, valamint azok környezetét ellenőrizte - derül ki a BKK közleményéből.

A BKK-ellenőrök csaknem 1600 utast ellenőriztek, hogy kiszűrjék a szabálytalankodókat. A FÖRI közterület-felügyelői 53-szor ellenőrizték a vonalon lévő megállóhelyeket, a minőségellenőrök összesen 17 autóbusz felszereltségét és tisztaságát vizsgálták. A rendőrök a buszokon és a megállóhelyeken bűncselekményt vagy szabálysértést nem tapasztaltak, a járat vonalán azonban tetten értek és elfogtak egy autóvezetőt, akit a bíróság jogerősen eltiltott a vezetéstől.

Jellemző probléma volt, hogy több utas étellel vagy itallal szállt fel a járműre, így veszélyeztetve mások ruházatát, valamint a jármű tisztaságát, és volt, aki a kutyaszállítás szabályait csak figyelmeztetés hatására tartotta be.

Járatellenőrzés
Kép: Nyirő Simon/BKK

A BKK az állami szervezetekkel és a fővárosi cégekkel közösen kiemelten kezeli a közösségi közlekedést igénybe vevők biztonságát, ezért egyéb napi teendőin felül rendszeresen vesz részt a közös járatellenőrzési akciókban.  A BKK közleménye szerint a cég elkötelezett amellett, hogy a fővárosi tulajdonú közszolgáltatókkal, valamint az állami és civil szervezetekkel szorosan együttműködve élhetőbbé tegye Budapestet. Célja, hogy a fővárosban közlekedők tisztább környezetben utazzanak, valamint nagyobb biztonságban érezzék magukat.

Olvasd el korábbi riportunkat egy összehangolt belvárosi ellenőrzésről.

2023-ban összesen 46-szor szervezett közös járatellenőrzést, ezalatt csaknem 1150 járművet, illetve 2900 személyt ellenőrzött a BKK és a BRFK. A stratégiai együttműködésük kiterjed még a Budapest közigazgatási területén szolgáltatást nyújtó taxik, illetve az engedéllyel vagy az engedély nélkül személyszállítási feladatokat végző személygépkocsik ellenőrzésére is.