FRISS

Torlódások: nem szerepel az élbolyban Budapest


Évente összesen két napot töltenek a budapestiek dugóban. A világ vezető forgalmi adatokat elemző szolgáltatója szerint New Yorkban van a legtöbbször dugó, ott évről évre több mint négy napot vesztenek el idejükből az autósok.

"Mindössze" 47 órát ülnek egy év alatt a dugóban a budapestiek. Ez a világ országai közül a 72. helyre elég – írja a Kreszváltozás.hu.  Az Inrix, a világ vezető forgalmi adatokat elemző szolgáltatója, a Global Traffic Scorecard 2023 éves forgalmi tanulmányából kiderül, hogy 

a világranglistát New York vezeti, ahol éves szinten 101 órát ülnek dugóban az emberek. A legzsúfoltabb városok 2. helyén London (99 óra), a 3. helyen Párizs (97 óra), míg a 4. helyen Mexikóváros (96 óra) áll.

A tanulmány három év mobilitási adatait tartalmazza. Összehasonlítja az utazási késéseket, a torlódások költségeit. Az elemzett 947 város közül 78 százalékában nőtt, 19 százaléknál csökkent, 3 százaléknál nem változott a torlódás. 2024-ben Párizs bejelentette, hogy a kerékpározás hangsúlyosabbá vált, mint az autózás a belvárosban. A világon több helyen is próbálkoznak, hogy a kerékpározás hangsúlyosabbá váljon a sűrű, városi területeken, és továbbra is Párizsra tekintenek példaként.

Az Inrix az ingázási távolságot is mérte a kutatás során. Az Egyesült Államokban ez átlag 12, Németországban csaknem 15 kilométer. A Kreszváltozás.hu szerint Budapestről ilyen adat nem készült, de a kutatás adataiból kiderül, hogy a legnagyobb forgalom az M7-es, M1-es, M3-as autópályán van a főváros közelében. Tavaly Martonvásártól, Zsámbéktól, illetve Gödöllőtől volt nagy a forgalom.  A reggeli és délutáni csúcsidőben 35 km/óra az átlagsebesség, míg csúcsidőn kívül 53 km/óra. A belvárosban tavaly 24 km/óra volt az átlagsebesség.