FRISS

Lopott taxival okozták a balesetet az Árpád hídon


Három ember meghalt, többen megsérültek, amikor három autó összeütközött szerdán este az Árpád hídon. Az elsődleges adatok szerint a balesetet az okozta, hogy egyik autó szembement a forgalommal. Szinte napra pontosan egy éve történt ugyanott egy halálos baleset.

Három gépkocsi ütközött össze Budapesten, az Árpád híd Pestről Budára vezető oldalán szerdán késő este, a balesetben hárman meghaltak és többen megsérültek - közölte a Budapesti Rendőr-főkapitányság. Egy forgalommal szemben közlekedő autós több autónak nekiütközött az Árpád híd Pestről Budára tartó oldalán szerdán este 22 óra körül. A rendőrök a hídnak ezt az oldalát lezárták.

Budapest,
Kép: Mihádák Zoltán/MTI Fotószerkesztőség
 

Az Országos Katasztrófavédelmi Főigazgatóság korábban azt közölte, hogy  a tűzoltók a járművekbe szorult utasokat feszítővágóval szabadították ki. Az 1-es villamos a Göncz Árpád városközpont és a Bécsi út/Vörösvári út között nem közlekedett a baleset miatt. A kimaradt szakaszon pótló autóbusszal lehetett utazni. A BKK Infó reggel azt közölte, hogy helyreállt a villamos közlekedés az érintett szakaszon.

A Katasztrófavédelem videót tett közzé a mentési munkálatokról: 

Az RTL úgy tudja, hogy egy percekkel korábban ellopott taxi hajtott fel a hídra a forgalommal szemben, és annak a sofőrje okozta a balesetet. Frontálisan ütközött a szabályosan közlekedő Suzuki Ignissel, ami aztán megpördült. Ezután a mögötte érkező Skoda kombi taxi nekiment az Ignisnek. 

Frissítés

A balesetet okozó Toyota Camry típusú taxit rövid dulakodás után az óbudai Tavasz utcából rabolták el. A rabló az Árpád híd felhajtóján először összeütközött egy szürke Hyundai típusú kocsival, majd tovább hajtva a Margitszigetnél karambolozott a Suzukival és a Skodaval. A tűzoltók a Suzuki összes ajtaját levágták, az autó tetejét pedig felhajtották, de a benne ülő férfit és nőt nem tudták megmenteni. A baleset harmadik áldozata a rabló, négyen pedig megsérültek.

A rendőrség csütörtök délelőtti sajtótájékoztatóján egyelőre nem említették, hogy a rabló szervezetében volt-e alkohol, vagy kábítószer. Azt viszont elmondták, hogy szerdán kora reggel már átvizsgálták ugyanezt a férfit Óbudán, és gyorsteszt alapján kábítószert fogyasztott, és nála is találtak, de nem vették őrizetbe.

A hvg.hu több forrásból is megerősített értesülése szerint a szabályosan közlekedő Suzukiban a 34 éves B. Ervin és 32 éves élettársa utazott, akik a helyszínen életüket vesztették. B. Ervin a Schadl-Völner ügy egyik tanúja volt.

A balesetet okozó 43 éves B. Rolandról a Blikk írja, hogy „közösségi oldala alapján nem vetette meg a bulizást, szeretett horgászni, kissé gyökértelennek tűnő életet élt". A férfi gyakran váltott munkahelyet, dolgozott külföldön is, utoljára egy vidéki településen élt, ott vállalt munkát is vendéglátósként. A lapnak sikerült elérnie a húgát, aki csak jókat tudott mondani a férfiról.

Budapest,
Kép: Mihádák Zoltán/MTI Fotószerkesztőség

 

Nem ez az első eset, hogy halálos baleset történt az Árpád hídon. Szinte napra pontosan 2023 július 1-jén, szombaton, nem sokkal éjfél után egy Mercedes, a Róbert Károly körút Teve utcai sarkától két BMW-vel kezdett el versenyezni. A sofőr 137-tel ment, amikor az Árpád hídon elvesztette az uralmát a gyorsulási versenyeken is használt, RACE-001 rendszámú Mercedes felett, átszakította a szalagkorlátot és elütötte az ott haladó 26 éves kerékpárost. A balesetben többen megsérültek, a biciklis életét vesztette. A gázolót a bíróság előzetes letartóztatásba helyezte, az illető azóta szabadlábra került. 

Egy hétre rá mintegy 400 kerékpáros vonult fel a hídon, tiltakozva a halálos bicikligázolások ellen. Karácsony Gergely főpolgármester akkor felfoghatatlannak, rendszerszintű problémának nevezte a történteket, a sebességmérő kamerákat és a kemény büntetéseket hiányolta. A Fővárosi Közgyűlés akkoriban fogadta el az új közlekedésbiztonsági stratégiát, aminek célja az lenne, hogy a halálos kimenetelű közúti balesetek számát 2030-ra ötven százalékkal, legkésőbb 2050-re nullára csökkentsék.

Kiemelt kép: Mihádák Zoltán/MTI Fotószerkesztőség