STÍLUS

Elkészült az Örs vezér téri zebra


A beruházással régi adósságát törlesztette a főváros, a Zugló és Kőbánya között létesült zebra megkönnyíti a babakocsival, nagyobb csomaggal vagy kerekesszékkel közlekedők átkelését is.

Új gyalogoskapcsolat jött létre a főváros egyik forgalmas csomópontjában, az Örs vezér terénél a Budapest Közút lebonyolításában tudtuk meg a Budapesti Közlekedési Központtól szombaton. A Sugárnál lévő HÉV-állomás és az Árkád bevásárlóközpont közötti – a villamosvágányokkal párhuzamos – gyalogátkelő használatával gyorsabban, akadálymentesen lehet átkelni a XIV. és a X. kerületet elválasztó Kerepesi úton.

Az új gyalogátkelőhely egyszerre szolgálja a nehezebben közlekedő idősebbek haladását, illetve a babakocsival, csomagokkal közlekedők és a kerekesszéket használók biztonságos átkelését.

A beruházás révén

  • jelzőlámpás gyalogos-átkelőhely létesült a Kerepesi úton a meglévő kerékpáros átvezetéssel párhuzamosan;
  • süllyesztett szegélyű, taktilis figyelmeztető és tájékoztató jelekkel ellátott burkolat segíti az akadálymentes és biztonságos átjutást;
  • a Kerepesi úton új középsziget épült;
  • a meglévő gyalogátkelők burkolati jeleit újrafestették.

A Kerepesi út zuglói és kőbányai oldala közötti felszíni gyalogátkelő kialakítását gondos tervezés és előkészítő munka előzte meg. A hiánypótló zebra megépítése megoldást jelent arra a korábbi jelenségre, hogy többen az aluljáró használata helyett szabálytalanul, a kerékpáros átvezetést használva keltek át a HÉV-végállomás és az Árkád között.

A BKK kiemelte: a műszaki átadás-átvételi folyamat során kisebb helyszíni munkák, vagy ha szükséges, hibajavítások még lehetnek.

Az elmúlt időszakban: zebrák épültek az M3-as metró felújításához kapcsolódva az Üllői úton és a Váci úton, továbbá a Blaha Lujza téren, a Nyugati téren, a Boráros téren, az Orczy úton. Hiánypótló beruházás volt a Rákóczi úton kialakított új gyalogos-átkelőhely is, amelyik a Szentkirályi utcát és a Kazinczy utcát kapcsolja össze. Zajlik a munka az Astoriánál is, ahol a Rákóczi úton is átkelhet majd a Múzeum körút és a Károly körút járdái között.

Kiemelt kép: BKK