FRISS

Így újul meg a közeljövőben az Örs vezér tere


A hírekkel ellentétben nem csak egy zebrával lesz gazdagabb a tér. A Mogyoródi úti sportpálya is korszerűbb lesz, de terveznek zöldítési és burkolatjavítási munkákat is.

Ahogy nemrég megírtuk, új zebra épül a Sugár és az Árkád között, a Kerepesi úton. A beruházás közösségi költségvetésből valósul meg, viszont Zuglónak más tervei is vannak az Örs vezér terével és környékével.

A Mogyoródi úti sportpályán

senior fitness parkot alakítanak ki, olyan gépekkel, amelyeket nemcsak a fiatalok tudnak igénybe venni, hanem a nyugdíjasok is. A gördeszkapálya helyére pingpongasztalokat, teqball asztalt helyeznek ki, de röplabda és lábtengó pálya is készül. 

A gyalogátkelő mellett terveznek a Sugár mellé zöldítési és burkolatjavítási munkákat is

A forgalomirányító gomba környékén, a Sugár előtti munkálatokhoz már csak két közműengedélyre vár az önkormányzat, addig kihelyezik az úgynevezett planténereket, amelyekbe fákat ültetnek egyéb növényekkel együtt. Így a tér, ha nem is az idén, de hamarosan árnyasabb, és várhatóan tisztább levegőjűvé válik a növények hatására. Zombory Pál, Zugló főkertésze elmondta, hogy az Örs vezér tere felújítása idén márciusban engedélyezési fázisba lépett. Rengeteg vizsgálat előzte meg, szakmailag megalapozott öt mérnöki szakág (tájépítész, útépítő, víziközmű építőmérnök, vízgépész, statikus) dolgozott a terveken. A két közmű jóváhagyása után, mely várhatóan 2-3 héten belül megérkezik, június végére, július elejére elkészülnek a végleges kiviteli tervek, és még a nyáron megkezdődik az építkezés. Bár a tér szinte minden négyzetcentiméterén közművezetékek futnak, arra törekszik a kerület, hogy valóban fák árnyékolhassák be a teret. A területre padok és más utcabútorok kerülnek és még egy külön szelfi-pontot is kialakítanak. A környezettudatosság szellemében újul meg a tér, a betervezett anyagok jelentős része újrahasznosított, új utcabútorokat csupán a kerékpártárolókhoz és a szemetesekhez gyártanak. A planténerek bontott idomacél elemekből készülnek, amelyeket felújítás, felületkezelés után építenek be. A nem üzemelő, leromlott állapotú nyilvános vécét lebontják, a meglévő töredezett aszfaltot és járólap burkolatot kijavítják – tudósított egy zuglói híroldal.

(Kiemelt kép: Horváth Csaba/facebook)