VÁLASZTÁS 2024

Visszalépett a főpolgármester-jelöltségtől Szentkirályi Alexandra


Ez a bejegyzés egy közvetítés része.

Tovább a közvetítéshez

Visszalépett a főpolgármester-jelöltségtől Szentkirályi Alexandra, és támogatóit arra kéri, szavazzanak Vitézy Dávidra. Karácsony Gergely erre úgy reagált, hogy megszületett a sötét és cinikus politikai alku. Vitézy Dávid tudomásul veszi a döntést és azt ígéri, nem fog koalíciót kötni sem a Fidesszel, sem a DK-val.

Visszalép a főpolgármester-jelöltségtől Szentkirályi Alexandra, és támogatóit arra kéri, szavazzanak Vitézy Dávidra. A Fidesz-KDNP jelöltje ezt pénteken reggel jelentette be közösségi oldalán. 

 

    "Számomra továbbra is az a legfontosabb, hogy Gyurcsány és Karácsony távozzanak a város éléről. Ezért, utat adva a változásnak, elállok a főpolgármester-jelöltségtől és a Fidesz fővárosi listavezetőjeként folytatom a kampányt" - írta bejegyzésében Szentkirályi Alexandra.A kormánypárti politikus posztjában arra kérte minden támogatóját, hogy a főpolgármesteri szavazólapon Vitézy Dávidra, a listás szavazólapon pedig a Fidesz-KDNP listájára szavazzon. "Így lehetséges a változás, így lehetséges a győzelem. Június 9-én zavarjuk el Gyurcsányt és Karácsonyt a Városházáról!" - írta.

Szentkirályi korábban egyetlen jelölti, listavezetői vitán sem vett részt, többször elterjedt a hír, hogy visszalép a jelöltségtől, ám ezt eddig nem tette meg. Závecz Tibor, a Závecz Research ügyvezetője korábban az Énbudapestemnek úgy fogalmazott, „a kormánypárt nem teheti meg, hogy pont azt engedi el, amit nemrégiben ő hozott létre. Ők hozták vissza a listás szavazás intézményét. Ennek eredményességét kockáztatnák azzal, ha leszednék a tábláról Szentkirályit”.

Ám Karácsony Gergely egy napja azt posztolta a közösségi oldalára, úgy tudja, Ungár Péter édesanyja Schmidt Mária Orbán Viktornál lobbizik azért, hogy Szentkirályi lépjen vissza Vitézy javára. Ma reggel a Mandiner ismertette a Századvég kutatását, mely szerint Vitézy Dávid a legkedveltebb főpolgármester-jelölt, és szemtől szemben legyőzné Karácsony Gergelyt a választási versenyben. Ezek után nem sokkal Szentkirályi jelezte, hogy visszalép. A szabályok szerint a jelöltek egyébként ma délután négyig jelenthetik be, hogy visszalépnek a megmérettetéstől. 

Vége hát a színjátéknak, ahogy szóltunk előre: megszületett a sötét és cinikus politikai alku. Vitézy Dávid a Fidesz, a NER és a hatalom jelöltje

 – így reagált Karácsony Gergely közösségi oldalán a hírre. Mint fogalmazott: „Ez az alku a választók elárulásán és átverésén alapul. A Fidesz úgy árulta el a választóit, ahogyan elárulta Budapestet az elmúlt öt évben. Vitézy és Ungár pedig megpróbálta becsapni a választóit azzal, hogy ellenzéki várospolitikának hazudtak egy hatalmi játszmát.”

 

Azt kérte a szavazóktól, hogy „senki ne hagyja magát megvezetni, becsapni”. Szerinte a tét az, hogy hagyják-e, hogy a hatalom elfoglalja magának a fővárost.

Vitézy közösségi oldalán azt írta tudomásul veszi Szentkirályi döntését. Azt ígérte, főpolgármesterként nem fog koalíciót kötni sem a Fidesszel, sem a DK-val. Ügyek és a programja mentén teremt többséget a Fővárosi Közgyűlésben. Leszögezte azt is, hogy nem lesz se fideszes, se DK-s főpolgármester-helyettese.