VÁLASZTÁS 2024

Závecz Tibor: Sokan a kormánnyal szemben voksolnak majd Budapesten


Karácsony Gergely, Vitézy Dávid és Szentkirályi Alexandra az erősorrend a főpolgármesteri posztért vívott küzdelemben a közvéleménykutatók jelenlegi adatai szerint. Závecz Tibor szerint sokan a kormánnyal szemben voksolnak majd a főváros, mint önálló entitás mellett. Azt mérik, hogy a kerületek többségében az ellenzéki polgármesterek újrázhatnak majd. A Závecz Research ügyvezetője hozzáteszi, bár Magyar Péter nem veszélyezteti az ellenzék pozícióit, de miatta sok minden nehezen kalkulálható.

– Hivatalosan elindult a kampány. A jelenlegi adataik alapján kit lát esélyesnek?

– Folyamatosan mérjük a Szentkirályi-Karácsony-Vitézy hármas támogatottságát. Múlt heti adatok szerint a jelenlegi főpolgármester a teljes fővárosi népesség körében 38-40 százalékon áll. Vitézy Dávid támogatottsága tavaly októbertől mintegy tíz százaléktól indult és egészen 22 százalékig emelkedett. A legfrissebb adataink szerint ez már nem változott. Szentkirályi Alexandra most 16 százalékon áll.

Máshol is hasonlóak a mérések: a Medián nemrégiben 37 százalékos támogatottságot mutatott ki Karácsony mögött. Vitézy Dávid szerintük a voksok 23 százalékára számíthatna. A Republikon úgy látja, Karácsony Gergely abszolút többséggel nyerne a választáson, Vitézy 22 százalékot, Szentkirályi Alexandra 17 százalékot szerezne. De mi van akkor, ha Szentkirályi visszalépne, szavazói Vitézyre voksolnának?

– Nem összeadható a két kör. Egyébként nemrég ő maga jelentette be, hogy nem fog visszalépni. Ha mégis így tenne, mi lenne a fideszes listával? A kormánypárt nem teheti meg, hogy pont azt engedi el, amit nemrégiben ő hozott létre.

Vagyis?

– Ők hozták vissza a listás szavazás intézményét. Ennek eredményességét kockáztatnák azzal, ha leszednék a tábláról Szentkirályit.

Szentkirályi
Szentkirályi Alexandra  Kép: Szentkirályi Alexandra/facebook

 

Vitézy támogatottságának van plafonja?

– Nem tudom, hogy van-e. De el tudom képzelni, hogy még növelni tudja a táborát. Nyitott a pártok úgynevezett köztes világa felé, ahol a Kutyapárt is mozog. Nemrégiben éppen Kovács Gergellyel fotózkodott. Nyilván ezzel az a célja, hogy legalább a főpolgármesteri választásra a Kétfarkúaktól hozzon el szavazókat.

A Republikon szerint Karácsony Gergely tábora a baloldali-liberális ellenzéki pártok támogatóiból adódik össze, míg Vitézyre voksolók legnagyobb része Fidesz-KDNP szavazó. A volt államtitkárnak leginkább a Kutyapárt körében van többlete.

– Ez így van. Mivel Vitézy nem tagja a Fidesznek, ezért van némi esélye, hogy a Kutyapárttól verbuváljon szavazókat. Szentkirályi Alexandrának már nehezebb a helyzete. Régebben, amikor Sára Botond fővárosi támogatottságát mértük, ugyanazt a 24 százalékot hozta, mint amekkora a kormánypártra voksolók aránya volt Budapesten a teljes népességen belül. De a mostani fideszes jelölt már ezt nem tudja elérni, hiszen van egy másik aspiráns, aki ugyanarra a táborra is hajt.

Ismét egyfajta kormányellenes, protesztszavazás várható Budapesten?

– Vegyes diskurzus lesz és ugyanilyen választói magatartás. Sokan a kormánnyal szemben voksolnak majd a főváros, mint önálló entitás mellett. A fiatalabb, középkorú rétegnél pedig inkább a szakmaiság számít. Vitézynek ebben a rétegben nagyobb a respektje. De ők nem aktívak annyira, mint az előző csoport. Mostani tudásom szerint Vitézy, a közte és Karácsony között lévő nagy különbséget nem tudja majd behozni. De jó eredményt fog elérni, akár 30 százalék körülit, ami a listáját is felhúzza majd.

És ezzel nehézséget okoz Karácsonynak a közgyűlésben?

– Meglepődnék, ha Karácsonynak többsége lenne a közgyűlésben. Túl sok a szereplő a történetben: Fidesz, Vitézy, Kutyapárt, az előválasztási veszteségeket szenvedett Momentum, de a Mi Hazánk mandátuma sem kizárt.

Magyar Péter csapatának esetleges indulása nem zavarhat bele a kalkulálásba?

– De. Eredetileg úgy tűnt, Magyar Péter és csapata nem indul az önkormányzati választásokon, csak az uniós voksoláson. Korábbi tudásunk alapján nyilvánvaló volt, ha egy szavazó Magyar hívó szavára elmegy választani, akkor nagy valószínűséggel nem a fideszes jelöltre voksol az önkormányzati választásokon. Az, hogy Magyar pártja mégis indul az önkormányzati választásokon a jelenlegi ellenzéknek okozhat gondot. Csak azt nem tudjuk még, hogy indít-e egyáltalán jelölteket s ha igen, akkor hol.

Tüntetés
Magyar Péter április 6-i tüntetése  Kép: Merész Márton/Énbudapestem

 

Tételezzük fel, nem lesz Magyarnak jelöltje Budapesten. Ha egy ellenzéki szavazó elmegy voksolni, nem fog úgy gondolkodni, hogy Vitézy Magyarhoz hasonló karakter - NER-ből jött, volt államtitkár, civilekre épít, két világ között áll -, ezért rá voksol majd, meg a Kutyapártra?

– Ha Magyar nem indít jelöltet, akkor ez is elképzelhető. De ennél azért bonyolultabban gondolkodik a szavazótábor. Azok az ellenzéki szavazók - egykori szabad demokraták, vagy régi és új baloldaliak –, akik Magyar hívei lettek, nem fognak a Kutyapártra meg Vitézyre szavazni.

Mert ők tudatosabb szavazók?

– Igen. Emlékezzen rá, hogy a 2006-os választáson  azok a balliberális szavazók, akik tudták, hogy a liberális egyéni jelöltek a szocialista erős indulók miatt nem tudnak nyerni, megosztották a szavazataikat: pártként az SZDSZ-re voksoltak, jelöltként pedig a legerősebb baloldali indulóra húzták be az ikszet.

Azért essen szó a kevésbé esélyes jelöltről: Grundtner Andrásról, a Mi Hazánk apsiránsáról is.

– Grundtnernek egy százalékot mértünk.  Nem fogja befolyásolni a nagy játékot. A Mi Hazánk jobban teljesít, de a jelölt nem hozza ugyanazt a támogatottságot, mint a pártja.

– A jobbikos Brenner Koloman visszalépett Vitézy javára. Ez hoz neki vagy visz tőle?

– Brenner 1-2 százalékon állt, ebből valamennyit biztosan begyűjt Vitézy, lemorzsolódók is lehetnek minimális számban. Az egyenleg, ahogy az üzleti életben mondják: pozitív nulla.

Karácsony
Karácsony Gergely és Vitézy Dávid  Kép: Merész Márton/Énbudapestem

 

Mi a helyzet a kerületekben? A Republikon elemzése szerint a jelenlegi ellenzéki vezetésű kerületek többségében az ellenzéki pártok sikeresek lehetnek. Az együttműködést nehezíti, hogy az MSZP-nek és a Momentumnak több kerületben is konfliktusa van egymással, ugyanakkor a DK és a Momentum megállapodása számos kerületben pontot tesz a jelölésekkel kapcsolatos viták végére.

– Az esetek többségében győznek az újrainduló ellenzéki polgármester-jelöltek. Ahol nincs meg az egyezség lehetnek bonyodalmak.

Az első és kilencedik kerületben lehetnek gondok: V. Naszály Márta elvesztette közgyűlési többségét, Baranyi Krisztina mögött pedig a Kutyapárton kívül a civilek állnak, ellenfele Gegesy Ferencet pedig az ellenzék pártjaiból kilépett vagy kizárt képviselők támogatják.

A kilencedik kerületben DK-MSZP-Párbeszéd formáció korábban erős volt. Most, hogy két ellenzéki jelölt is van, elképzelhető, hogy a fideszes aspiráns lesz a befutó. Megegyezési kényszerben van az ellenzék.

Baranyi
Baranyi Krisztina  Kép: Merész Márton/Énbudapestem

 

A Republikon úgy látja, a kerületi eredményeket befolyásolja majd az is, hogy a Fidesz a 2010-ben elvesztett kerületekben ismert, beágyazott jelölteket indít vagy olyan, a párt holdudvarához tartozó külső jelölteket, akinek az esetleges veresége nem okoz jelentős presztízsveszteséget a kormánypárt számára. 

– A Fidesz többnyire képviselőket, alpolgármestereket indít, vagy megpróbálnak régi neveket előhúzni a kalapból, ilyen Bús Balázs korábbi óbudai polgármester aktiválása.

Feladta volna a Fidesz?

– Taktikájuk az lehet, hogy megpróbálják a párt támogatottságát a fővárosi közgyűlésbe átmenteni és 2019-hez képest nem rontani a kerületekben. A cél, ha a fideszes szavazó az EP-választás miatt elmegy voksolni, legalább a fideszes önkormányzati listára is tegyen egy ikszet. Így mindegy, hogy helyben ki a jelölt. A XII. kerületben ez a taktika nem lesz elég. Fonti Krisztina fideszes alpolgármester nem hoz annyit, mint amennyit korábban, a politikától visszavonult polgármester, Pokorni Zoltánt elért. A Fidesznek nem sikerült szimbolikus karaktereket kinevelnie.

Az ellenzéki oldalon viszont felnőtt egy új generáció, melynek tagja például Soproni Tamás vagy Őrsi Gergely is.

– Ez így van. Ők nemcsak beágyazottak a kerületükben, hanem még egy saját, önálló karaktert is fel tudtak mutatni. Pikó András is megcsinálta magát, de neki az a pechje, hogy Kocsis Máténak létkérdés, hogy mindent megmozgasson a kerülete visszaszerzésének érdekében.

Kiss László és Bus Balázs között nagy harc lesz Óbudán.

– De Kissnek áll a zászló. Elégedettek vele és felsorakozott mögötte a teljes ellenzék. Ez ritka jelenség.

dr.
Kiss László  Kép: Ruzsa Rania/Főváros

 

Nehezebb dolga van most a közvéleménykutatónak, hogy pontos előrejelzést adjon?

– Nehezebb, Magyar Péter miatt. Feltűnése jól megkavarta az állóvizet. Kérdés, hogy tudja-e növelni a támogatottságát, napirendalkotó marad-e. Mindenki rá figyel, így hiába készült fel a Fidesz a maga kampányával, hetek óta nem tud vele foglalkozni. Magyar Péter nem veszélyezteti az ellenzék fővárosi önkormányzati pozícióit, de miatta sok minden nehezen kalkulálható. Például szavazókat vitt el a Momentumtól. Így nem tudni, hogy Donáth Annáéknak hány mandátuma lesz majd a fővárosi közgyűlésben. Ez egy ellenzéki végelszámolásnál fontos kérdés lesz majd.

(Kiemelt kép: Merész Márton/Énbudapestem)