VÁLASZTÁS 2024

Fontos választási határidők járnak le pénteken


Még két napig adhatják be be névjegyzékbe vételi kérelmüket azok, akik a közelgő választáson átjelentkezéssel akarnak szavazni. De más ügyek határideje is lejár péntek délután négykor.

Az uniós és  az önkormányzati választásokon is lehetőség van átjelentkezéssel szavazni. Míg az európai parlamenti választás esetében bármelyik magyarországi településre át lehet jelentkezni és lehetséges a külképviseleti szavazás is, addig az önkormányzati és nemzetiségi önkormányzati választás vonatkozásában a választópolgárok kizárólag a február 11-én bejelentett tartózkodási helyükre jelentkezhetnek át. Az átjelentkezési kérelem június 7-én (péntek) 10 óráig vonható vissza - közölte a Nemzeti Választási Iroda.

Május 31-én (péntek) 16 óráig nyújthatják be névjegyzékbe vételi kérelmüket azok a választópolgárok, akik a június 9-i választáson átjelentkezéssel kívánnak szavazni. 

A voksolók szintén eddig nyújthatják be a külképviseleti névjegyzékbe vétel iránti kérelmüket. A külképviseleti névjegyzékből való törlés határideje június 5. (szerda) 16 óra.

A Nemzetiségi önkormányzati képviselők választásán a magukat a 13 magyarországi nemzetiség valamelyikéhez tartozónak valló választópolgárok szavazhatnak, amennyiben pénteken 16 óráig kérik nemzetiségi névjegyzékbe vétel iránti kérelmüket. Az, aki nem szerepel a nemzetiségi névjegyzékben, nem szavazhat a nemzetiségi képviselők választásán. A névjegyzékből való törlés ugyancsak május 31-én 16 óráig kérhetik a választópolgárok.

A választópolgárok Brailles-írással ellátott szavazósablont igényelhetnek választójoguk akadálytalan gyakorlása érdekében, amennyiben szintén május 31-én 16 óráig benyújtják igényléssel kapcsolatos kérelmüket. A Braille-írással ellátott szavazósablont a szavazóhelyiségben és a mozgóurnás szavazás során is használhatják a választópolgárok.