VÁLASZTÁS 2024

Szűrőbusz a Havannán - Ha tízszer ennyi hely lenne, az is betelne


Az ultrahang, a tüdőszűrés és a laborvizsgálatok iránt érdeklődnek a legtöbben a szűrőbuszokon. A helyhiány miatt az egyik nap melanomaszűrést, a másikon ultrahang-vizsgálatot végeznek. Budapest egyik legnagyobb lakótelepén néztük meg az Egészséges Budapest mobil vizsgálati központját, ahol Karácsony Gergelyt is megvizsgálták.

– Kampányban alacsonyabb, vagy magasabb a vérnyomásom? – kérdezi Karácsony Gergely a Vöröskereszt önkéntesét, miközben feltűri az ingujját a méréshez.
– Attól függ, hány politikus van a közeledben – kiabálja be egy várakozó a sorból.
– Attól is függ, mennyire szeretem őket – fordul kifelé a főpolgármester.

A Havanna-lakótelepen járunk, az Egészséges Budapest program szerdai állomásán. A több mint hatezer lakásos lakótelep közepén egy busz és két lakóautó áll, körülötte politikusok, fotósok és vizsgálatra várók kerülgetik egymást. Itt a körzet országgyűlési képviselője, Kunhalmi Ágnes, Szaniszló Sándor polgármester és Karácsony Gergely érkezésével párhuzamosan egyre többen érkeznek tüdőszűrésre, ultrahangra és vérvételre. A tömeg nem meglepő, a XVIII. kerületben százezren laknak, a városrész népesebb, mint Székesfehérvár. 

2024.05.08.
Kép: Berecz Valter/Képszerkesztőség

 

– Ezt az alkalmat a főváros szervezi, de a Havanna-lakótelepi eseményt csak a kerületben hirdették meg. A XVIII. kerület később két szűrőnapot szervez, ahol még ennél is nagyobb kapacitás lesz – mondja a lakótelep képviselője, Kőrös Péter.

Az online időpontfoglalás nem csak a kerületben, hanem Budapest-szerte elérhető volt. Egy szűrésre várakozó nyugdíjas nőnek kapóra jött a lehetőség, ő másik kerületből jött a Havannára tüdőszűrésre. A mellette álló férfi viszont a postaládába dobott kerületi lapból értesült az szűrésről.

2024.05.08.
Kép: Berecz Valter/Képszerkesztőség

 

Sokan szűrőbuszként hivatkoznak az eseményre, de ez félrevezető lehet: a téren valóban áll egy BKK-buszokhoz hasonló jármű, de ott gyógymasszázst adnak a felszállóknak. Az orvosi vizsgálatokat a két lakóautóban végzik öt állomáson. A másik oldalon a Vöröskereszt méri a vérnyomást, a véroxigénszintet, a vércukorszintet és a koleszterint, és a Kamaraerdei Idősek Otthona végez demencia-tesztet. Szemben a reumavizsgálat van, mellette a Budapest Gyógyfürdői és Hévizei Zrt. standol egy szerencsekerékkel, amit Karácsony is megpörget:

– A Lukács a kedvencem, remélem, az lesz – mondja, végül a Király fürdőnél áll meg a szerkezet. A nyertes pörgetők pünkösdfürdői strandbelépőt kapnak.

Szűk keresztmetszet

Háromszáz embert látnak el a regisztrációköteles szűréseken, tehát a szűkös lakóautókban ennyien fordulnak meg. Az eddigi négy állomás tapasztalata, hogy a férőhelyek egy-két óra alatt betelnek az online jelentkezés során, leghamarabb az ultrahang-vizsgálatra és a tüdőszűrésre fogynak el az időpontok. 

– Van, akinek a munkájához kell a tüdőszűrő vizsgálat, de olyannal is találkoztunk, akinek a műtétje előtt volt szüksége hasi ultrahangra. Az állami ellátás több hónapos várólistával működik, ezért inkább ide jött – mondja az egyik szervező. 

A szűréseket szervező V&H Medical szakmai vezetője, Dr. Vargovics Eszter úgy látja, ultrahang, tüdőszűrés és laborvizsgálatok iránt érdeklődnek a legtöbben. A helyhiány miatt a lakóautókban az egyik nap melanomaszűrést, a másikon ultrahang-vizsgálatot végeznek. A Havannán az ultrahang-vizsgálat volt soron. Várólista itt nincs, de az érződik, hogy az érdeklődés nagyobb, mint a kapacitás.  

– Vannak, akik regisztráció nélkül is órákat várnak, hátha kiesik valaki. Ha tízszer ennyi hely lenne, az is betelne – mondja Horváth Tibor, a V&H Medical ügyvezetője. Egy nő éppen akkor próbál bejutni boka-kar indexmérésre, de túl hosszadalmasnak találja a sort, ezért inkább az egyik sátorhoz megy.

 – A demenciaszűrést is megnéztem, de szerencsére arra még nincs szükségem. Csak kíváncsi voltam, hogy működik a teszt” – mondja. A regisztráció gyors telítődésére más érdeklődő is panaszkodott, volt, aki azt mondja, nem működik a rendszer. A felület ugyan működött, de az orvosok kapacitása véges – nyolc óra alatt nem lehet mindenkit ellátni, aki az állami ellátásban nem kap segítséget.

2024.05.08.
Kép: Berecz Valter/Képszerkesztőség

 

Ránézésre a várakozók között négyszer több a nő, mint a férfi.

– Ez így is soknak számít. Tegnap az Örs Vezér terénél szinte csak nők jöttek, a Vöröskereszt vizsgálatain 480 résztvevőből 108 férfi volt – mondja a Budapest Brand munkatársa. Főleg idősek állnak sorba, fiatalokból, családosokból csak néhányat láttunk.

Hatezer a cél

– Rádől, és kész! Ehhez jó nagy erő kell, de éles helyzetben megjön az adrenalin. Ugye, nem volt nehéz? – kérdezi a Vöröskereszt önkéntese Andreát. A nyugdíjas hölgy az újraélesztés technikáját tanulta meg néhány perc alatt egy bábu segítségével.

Közben véget ért a 20-25 perces bemutató, hozzák a mikrofon- és kameraállványokat: a gyógytorna-szőnyegen lesz a sajtótájékoztató. Karácsony Gergely azt mondja, az első négy szűrőállomáson 1100 embert láttak el, a 24 állomás végére pedig 6000 a cél. Ezek a számok szintén a regisztrációköteles vizsgálatokra értendők, a Vöröskereszt már az első négy nap után 3567-nél tart. A főpolgármester is inkább odament, ott hamarabb lehetett végezni.

2024.
Kép: Merész Márton/Énbudapestem

 

A kerület polgármestere szerint Pestszentlőrinc-Pestszentimre 1,2 milliárd forintot kapott egészségügyi fejlesztésekre. Ezt folyamatosan költik, most az a cél, hogy a kerületi szakrendelő felújításával év végéig elkészüljenek. A kerület is szervez a fővároséhoz hasonló ingyenes szűréseket, Szaniszló azt mondja, június 8. lesz az első szűrőalkalom, éppen a választás előtti nap.

Az Egészséges Budapest lakóautóiban egy nap 100 tüdőszűrést, 65 laborvizsgálatot, 45 boka-kar indexmérést, 40 ultrahang-vizsgálatot, és 40 melanomaszűrést tudnak elvégezni.

Nem minden helyet telítenek be az online jelentkezéssel, ezért a Fővárosi Önkormányzat mindenkit arra ösztönöz, keresse fel a helyszíneket, hátha éppen szabad lesz az út.

–A regisztráltak közül sem mindenki jön el. De például kedden az Örs Vezér terénél hamar megtelt az összes hely, ott nem tudtak járókelőket vizsgálni – mondja Lukácsi Katalin.

2024.05.08.
Kép: Berecz Valter/Képszerkesztőség

 

Az Eurostat szerint az Európai Unióban Magyarországon halnak meg a legtöbben olyan betegségben, ami megelőzhető lenne. Karácsony azt ígéri megválasztása esetén minden évben lesz hasonló szűrőbusz-program a fővárosban. 

(Kiemelt kép: Berecz Valter/Képszerkesztőség)