KULTÚRA

Több százan emlékeztek Tompos Kátyára


A Várkert Bazárban búcsúztak el Tompos Kátyától, és virrasztottak a színésznőért családtagjai, barátai és rajongói. A Jászai Mari-, és Junior Prima-díjas színművész, énekes hosszan tartó betegség után, 41 évesen, múlt péntek hajnalban hunyt el.

A Várkert Bazárban péntek este nyolckor kezdődött a virrasztás, ahol több százan vettek részt. A Juhász Anna Irodalmi Szalon és Hrutka Róbert közös eseményeként meghirdetett megemlékezésen a szervezők azt kérték a virrasztásra érkezőktől, hogy Tompos Kátyára emlékezve hozzanak magukkal egy mécsest és egy-egy szál színes virágot. A közösségi médiában már korábban sorra búcsúztak Tompos Kátyától volt kollégái, barátai és több színházi társulat is. A Centrál Színház, ahol Tompos Kátya utoljára színpadon játszott, azt írta, saját halottjának tekinti a művészt. 

A Nemzeti Színház, a Madách, a Vígszínház, a József Attila Színház, az Operaház valamint a Budapesti Operettszínház és a Müpa is búcsút vett a színművésztől. Számos pályatársa és kollégája is megemlékezett a színésznőről, többek között Trokán Nóra, Alföldi Róbert, Szalóki Ági, Palya Bea, Tóth Gabi, ByeAlex és Falusi Mariann is.

Tompos Kátya 1983. március 13-án született Budapesten.

Édesanyja orosz származású. Korábban a 168 Órának azt mondta, hogy gyerekkora egy volt a dalokkal, a cirkuszlátogatással, színházzal. Édesanyja mindig a Holle anyót mesélte neki elalvás előtt. Édesapja magyar atomfizikus volt, korán meghalt. Mivel "Kati" kandúrokat jelent oroszul, ezért szülei inkább Kátyának nevezték el.

Gimnazista korában néhány évig Földessy Margit stúdiójába járt. A Francia Intézet sanzonversenyére küldték, ott ismerkedett meg Orosz Zoltán harmonikással, akivel végigturnézták Európát, sőt, utcazenészek lettek. Párizsban Piaf dalokat énekelt, ami nagy merészségnek számít. A 168 Órának azt mesélte évekkel ezelőtt, hogy egyszer egy koldus hozzálépett és papírpénzt adott neki, annyira tetszett az éneke.

2001 és 2005 között a Színház és Filmművészeti Egyetem operett-musical szakára járt. 2004-ben Edith Piaf Mylord című dalával megnyerte a színművészeti egyetem dalversenyét. Az egyetem elvégzése után 2005-2007-ben a József Attila Színház tagja volt. Kecskeméten a Nembántsvirágban szerepelt, ott látta meg Alföldi Róbert és hívta a Bárka Színházba. Fellépett többek között Goran Bregoviccsal, a Budapest Klezmer Banddel, Hrutka Róberttel, valamint a Söndörgő zenekarral Indiában is. 

Tompos Kátya több filmben is főszerepet játszott, látható volt a Valami Amerika 2-ben (2008), Poligamyban (2009), a Köntörfalakban (2010), Nőm, nejem, csajomban (2012), Coming outban (2013), Valami Amerika 3-ban (2018) vagy például a Most van most című filmben (2019).

Nézd meg a megemlékezésről készült videónkat!