ARCOK

Félmillió lufiból felépítik a világot


Olyasmi készülődik Budapesten, amit még nem látott sem a város, sem a világ! – harangozták be a június elsején nyíló Lufilandet a szervezők. Már épül az Eiffel-torony, a Szfinx, a Szabadság-szobor vagy éppen a Lánchíd lufikból.

Az Énbudapestemnek volt szerencséje a nyitás előtt betekinteni a kulisszák mögé, és

megnézhettük, hogy épül fel az Eiffel-torony, a Szfinx, vagy éppen a Lánchíd kizárólag lufik felhasználásával.

A Lufiland világpremier lesz, teszik hozzá a szervezők, ugyanis ilyen formában a közönség még sehol máshol nem láthatta.

Guido Verhoef lufimester irányításával a nyitást megelőző napokban 150 önkéntes és 25 művész dolgozik azon, hogy több mint 500 ezer környezetbarát luftballon felhasználásával megépüljön a kiállítás.

A művészek többek között Hollandiából, Ausztráliából, Japánból, Kínából, Portugáliából és Spanyolországból érkeztek Budapestre.

Ahogy Verhoef elmondta, a kiállítás egyszerre művészeti projekt és közönségprodukció. A 4000 négyzetméteres tárlat része lesz ugyanis

egy 1000 négyzetméteres fun zone is, ahol a gyerekek kísérletezhetnek a lufikkal és szabadjára engedhetik kreatív energiájukat.

A hollandiai születésű Verhoef egyébként 1991 óta érdeklődik a lufiművészet iránt. Az azóta eltelt időben nemcsak művészként és tervezőként, hanem tanárként és nagyszabású lufiprojektek producereként is dolgozott.

2006 és 2008 között ő volt a producere több nemzetközi lufis divatbemutatónak, elnyerte az Év Európai Léggömbművésze címet, valamint két életműdíjjal is jutalmazták a nemzetközi léggömbipar iránti elkötelezettségéért.

Szenvedélye, hogy művészetével megossza a belőle feltörő boldogságot, és inspiráljon másokat. Több Guinness-rekord-döntés is fűződik a nevéhez.

A BOK csarnokot úgy rendezték be, hogy a bejárat után egy űrszobában találjuk magunkat, ahonnan egy dimenziókapuszerűségen keresztül juthatunk el egy labirintus központjába.

A labirintusból aztán különféle utak nyílnak, amiken keresztül több kontinens lufiból hajtogatott látványosságait nézhetjük meg.

Európába az Eiffel-torony mellett látható lesz a Lánchíd és a pisai ferde torony is, Amerikában a Szabadság-szobor, Afrikában a Szfinx mellett szerepel elefánt és víziló is.

Ahogy a kiállítás honlapján is olvasható,

  • a gyerekjegyek 5500 forintnál,
  • a felnőttjegyek 6000 forintnál kezdődnek.

A Lufiland augusztus 18-ig minden nap látogatható lesz.

Nézd meg videónkat az épülő kiállításról!