KULTÚRA

Háromnapos könyvfesztivál kezdődik a Margitszigeten


Csütörtöktől szombat estig igazi fesztiválhangulattal, könyvbemutatókkal, beszélgetésekkel, zenés irodalmi estekkel és élő podcastfelvételekkel várnak mindenkit a Margó Irodalmi Fesztivál szervezői.

A Margó három napján négy színpadon több mint ötven programon vehetnek részt, akik kilátogatnak a margitszigeti Kristály Színtérhez a fesztiválra. Ahogy a szervezők írják, délutánonként az irodalmi élet meghatározó szerzőit és új köteteiket bemutató beszélgetések, esténként pedig a Margóra megálmodott zenés irodalmi produkciók közül lehet majd válogatni.

Margó
Kép: Margó Irodalmi Fesztivál és Könyvvásár
 

A Tavaszi Margó Irodalmi Fesztiválon mutatja be új kötetét többek között

  • Erdős Virág,
  • Cserna-Szabó András,
  • Háy János,
  • Jakupcsek Gabriella,
  • Kemény Lili,
  • Krusovszky Dénes,
  • a Kovács Ikrek,
  • Láng Zsolt,
  • Morcsányi Elza,
  • Szentesi Éva és
  • Zoltán Gábor.

A szerzők könyveit a helyszínen meg lehet venni, és a szerzőkkel dedikáltathatnak is.

Esténként 20.30-tól kezdődnek a fesztivál irodalmi-zenei programjai:

  • csütörtökön Balla Gergely és Vecsei H. Miklós,
  • pénteken a Tudósok zenekar,
  • szombaton pedig Népi líra című lemezét mutatja be itt kollégánk, Pion István a pion x krizso nevű zenei formáció tagjaként.
Margó
Kép: Margó Irodalmi Fesztivál és Könyvvásár

 

A látogatók idén először találkozhatnak élőben kedvenc kulturális podcastjeikkel, a Tavaszi Margón veszi fel élőben következő adását

  • a Buksó (24.hu),
  • a Ma is tanultam valamit (Index),
  • a Nem rossz könyvek (444),
  • az Ezt senki nem mondta!,
  • Az első (Könyves Magazin) és
  • a Litera Podcast is.

Háy János Boldog boldogtalan című könyvének, írják az ajánlóban, nyolcmilliárd ember a szereplője, köztük két töritanár, három színésznő, három magyartanárnő, két pszichológus, egy sátoraljaújhelyi könyvtáros és maga az elbeszélő is, meg persze egy csomó aranyos kis háziállat.

Egy regény, amelyben történetek adják át a stafétát újabb történeteknek. Épp úgy, ahogyan felkapjuk az idős néni csomagját a lépcsőházban, hogy innét mi cipeljük fel az emeletre.

Krusovszky Dénes Életrajzi kísérletek című kötetének verseiben

emlékek és álmok elevenednek meg és keverednek össze.

Hogyan mesélhetjük el az önéletrajzunkat egy olyan korban, amikor a személyes történeteink határai feloldódnak a digitális nyomok között? Hogyan beszélhetünk érvényesen a képek egyre nehezebben kontrollálható áradata közepette? Ezekre a kérdésekre keresik a választ a kötet egyszerre érzékenyen finom és intellektuálisan radikális versei.

Itt is bemutatja első regényét Kemény Lili. Mint írják, a Nemet három éven át írta, miután az élete keretét adó intézmény, a Színház- és Filmművészeti Egyetem politikai tisztogatás áldozatául esett. A felszínen memoár, amely kizárólag a szerelemnek és a művészetnek tulajdonít értéket; egy magánember zárt életvilágára rétegekben rakódik a külvilág. 

Közelebbről nézve viszont egymásra épülő esettanulmányok sorozata.

Szerzőjük gazdag tényanyagot mozgatva törekszik a jelenünket meghatározó társadalmi, lélektani kötöttségek legpontosabb leírására.

A Kovács ikrek szerzőpárosának Lesz majd minden című könyvével kapcsolatban arról olvasni, hogy egy hallatlanul eleven, szárnyaló képzeletű, sziporkázóan szellemes, mesésen mágikus és a lélek mélységeibe hatoló realista regény.

Margó
Tavaszi helyszín, a Kristály.  Kép: Margó Irodalmi Fesztivál és Könyvvásár

 

A szöveg többek között arra a kérdésre keresi a választ, hogy a szereplő, a Nádor vármegyei Égetthalmon tősgyökeres Balogh család tagjai, akiknek annyira a vérükbe ivódik a gyarapodási kényszer, hogy számukra az élet örömeire már csak gondolni is pazarlás, vajon képesek-e kezükbe venni a sorsukat és sikeresen

kiszakadni az évszázados paraszti földhözragadtságból?

A fesztiválon szerepel még többek között Zoltán Gábor az Ólomszívvel, Mártonffy András, a 11 éjszaka című második regényével, Biró Zsombor Aurél a Visszatérő álmom, hogy apám vállán ébredek című első regényével, ami az ajánló szerint egy ropogósan friss, újgenerációs hangon szólal meg, és teszi ezt olyan könnyed humorral és autentikus szomorúsággal, hogy olvasó legyen a talpán, aki kibírja, hogy ne egy szuszra darálja le ezt a könyvet.

Láng Zsolt öt évvel a Bolyai után jelentkezett új regénnyel, Erdős Virág pedig Eltérő tartalom címmel jelentkezett új kötettel. Cserna-Szabó András új novelláskötetében pedig, ahogy írják, az utolsó magyarok – férfiak és asszonyok – csetlenek és botlanak a történelem színpadának véres és göcsörtös deszkáin.

Láng Orsolya Ház, délután című kötetében bizalmasának fogadja az olvasót, és megmutatja, milyen, amikor apró balladák képei keverednek emberközi kapcsolatok jeleneteivel, ahogy az anyanyelvünk között az idegen szavak.

Locker Dávid Beszédkényszer című kötetének verseiből kiderül, hogyan válik egy határon túl született, vidéken felnőtt magyar fiú a 21. században Jézus és Platón valódi tanítványává,

hány megalázó és torokszorító helyzeten kell túljutnia gyerekként,

kamaszként, hány eleve vesztett vitát kell végigküzdenie egyetemen és kocsmában.

A tavaszi Margó minden programja ingyenesen látogatható, ülőhelyeket érkezési sorrendben tudnak a szervezők biztosítani. A Kristály Színtér legkönnyebben biciklivel közelíthető meg, vagy ha nem azzal, akkor néhány perc alatt be lehet sétálni a Margit hídtól, vagy a Nyugati Pályaudvar és a Göncz Árpád Városközpont között közlekedő 26-os buszra felpattanva lehet még elérni.

(Kiemelt kép: Margó Irodalmi Fesztivál és Könyvvásár)