FRISS

Hatalmas méhraj zavarta el a gyerekeket egy csepeli játszótérről


Lakossági bejelentés alapján kedden derült ki, hogy elég nagy méhraj telepedett meg a XXI. kerületben, a Lottóház melletti játszótér egyik vadgesztenyefáján. A méhraj befogásának idejére lezárták a területet, szerdán délben aztán a gyerekek vették újra birtokba.

Egy időre lezárták a Lottóház melletti játszóteret – közölte még kedden éjjel Csepel Önkormányzata a Facebookon – ugyanis, mint írták, a játszótéren belül egy méretes méhrajt találtak az egyik vadgesztenyefán.

Méhészértesítés, méhköltöztetés

A játszótér látogatóinak védelme érdekében a méhraj szakszerű elszállításáig a Csepeli Városgazda Közhasznú Nonprofit Zrt. munkatársai lezárták a területet, a lezárás tényéről pedig tájékoztató táblát helyeztek ki a játszótér bejáratához.

A csepeli önkormányzat közleménye felhívta rá a figyelmet, hogy egy méhraj elköltöztetését kizárólag méhész tudja elvégezni, ezért haladéktalanul felvették a kapcsolatot egy szakemberrel, és megkezdték a méhraj költöztetését.

Méhraj
Kép: Facebook/Csepel Önkormányzata

 

Ma, szerdán késő délelőtt aztán újabb poszt került ki az önkormányzat Facebook-oldalára, amelyben arról tájékoztatják a csepelieket, hogy a méheket sikerült befogni, a játszótér pedig újra használható.

Mit csinálnak rajzáskor a méhek?

A rajzás a méhcsaládok szaporodásának folyamata, ilyenkor egy méhcsaládból kettő vagy több méhcsalád jön létre, amelynek a szaporodás érdekében ennek el kell érnie egy kritikus méretet. A család nélkül ugyanis az egyes méh életképtelen. Előfordul, hogy az egész család elhagyja régi otthonát, éhezés, betegség, vagy a rossz lakhatási körülmények miatt, ezt koldusrajnak, éhrajnak nevezik.

A méhek rajzásának ideje éghajlatfüggő, Magyarországon leginkább május-júniusban esedékes. A rajzási hajlam minden méhben jelen van. A rajzás oka a méhlakás zsúfoltsága, ahol a méheknek, különösen a fiataloknak kevés a munkaalkalma, miközben a gyűjtőméhek telihordják a lépeket. Ezzel párhuzamosan fogy az építésre fordítható hely, az építők ezért a sejteket hosszabbítják meg, ezzel pedig még kevésbé fér el a család.

Ha döntöttek, akkor az el van döntve

Ha a család már döntött a rajzásról, akkor a méhész már hiába próbál segíteni a zsúfoltságon, a méhek elkezdenek készülni a rajzásra. A méhek rajzáskor többnyire teljesen veszélytelenek, hiszen tele van a mézgyomruk, ezért szúrni sem tudnak. Fontos azonban, hogy tilos a méheket lefújni rovarirtóval, helyette célszerű értesíteni a helyi önkormányzat, ezután ők értesítik a helyi méhészeket, valamint, ha kell, a helyileg illetékes katasztrófavédelem is tud segíteni. 

(Kiemelt kép: Csepel Önkormányzata/Facebook)