FRISS

Holokauszt-emléktáblát avattak a Boráros téren


A Holokauszt emléknapján felavatták a horthyligeti internálótábor áldozatainak neveit felsoroló emlékjelet.

Emlékjelet avatott fel Karácsony Gergely főpolgármester a Holokauszt 80. évfordulója alkalmából a Boráros téren. Az emlékjelen a Csepel-szigeten 1944 tavaszán létrehozott horthyligeti internálótábor áldozatainak nevei láthatók. A rendezvényen Hegedüs D. Géza színművész szavalt, felszólalt Schiffer János, a Nácizmus Üldözötteinek Országos Egyesületének elnöke és Mester Tamás, a Budapesti Zsidó Hitközség elnöke. Az emlékjelet Varga Tamás szobrászművész alkotta.  

width=4000
Kép: Barta Bálint/Képszerkesztőség

 

Karácsony Gergely beszédében emlékeztetett: a szeretet ellentéte nem a gyűlölet, hanem a közöny. „A sorstalanság maga a közöny, a beletörődés” – mondta a főpolgármester, aki emlékeztetett arra is, hogy a különbözőségekkel nem gyengítjük, hanem erősítjük egymást.

width=4000
Kép: Barta Bálint/Képszerkesztőség

 

A volt Weiss Manfréd Művek (Csepel Művek) területén létrehozott internálótáborban 700 ember raboskodott, közülük 200 embert Auschwitzba deportáltak. A II. világháború idején a budapesti zsidóság 40 százalékát, a vidéki zsidóság 75 százalékát meggyilkolták. A magyarországi Holokauszt emléknapja április 16.

(Kiemelt kép: Barta Bálint/Képszerkesztőség)