KULTÚRA

Útvonal és fellépők: június 22-én lesz a Budapest Pride


Kiderült az idei Budapest Pride útvonala, és az is, hogy Nagy Zsolt színész mondja a megnyitó beszédet.

29. alkalommal rendezik meg június 22-én a Budapest Pride Felvonulást, az idei menet a Podmaniczky utcában kezdődik majd 15 óra körül, innen a részvevők a Bajcsy-Zsilinszky útra mennek, ahonnan az Andrássy úton vonulnak a Vajdahunyad vára előtti zöldterületre, a Civil Faluhoz. Itt a korábbi évekhez hasonlóan beszédek és zenés-táncos előadások lesznek.

A Budapest Pride Facebook-oldalán azt is bejelentette, hogy a fesztivál megnyitó ünnepségén Nagy Zsolt színész mond beszédet.

A szervezők a rendezvénnyel rendszerszintű problémákra, az azokra keresendő megoldási lehetőségekre akarják felhívni a figyelmet idén is: a rasszizmusra, a lakhatási válságra, az ökológiai krízisre, a demokráciába vetett hit válságára, a homofóbiára, transzfóbiára és a szexizmusra, valamint az azokra keresendő megoldási lehetőségekre.

A Pride szlogenje idén is ez lesz:„Vedd vissza a jövőd!”.

Tavaly legalább 35 ezer ember vett részt a 28. Budapest Pride felvonuláson, ami az egy hónapos közösségi fesztivál záróeseménye volt, akkor a szélsőjobboldali ellentüntetések résztvevőinek összesített létszáma nem haladta meg a 25-30 főt.

Budapest
Kép: Merész Márton/Énbudapestem

 

A menetet Csernus Ádám, a Budapest Pride szervezője indította a Vajdahunyad vára elől 15 órakor. A menet akkor a Hősök tere–Andrássy út–Oktogon–Teréz körút–Király utca–Lövölde tér–Felsőerdősor utca–Kodály körönd–Andrássy út–Hősök tere útvonalon haladt, majd 17 órára visszasétáltak a Városligetbe, ahol az esti programok voltak.

(Kiemelt kép: Merész Márton/Énbudapestem)