KULTÚRA

Szombat-zsinór Pest körül


Virtuális és valódi tárgyakkal, "kerítésekkel", az úgynevezett szombat-zsinórral szimbolikusan összekapcsolták Pestet egyetlen nagy otthonná, így az ortodox zsidó vallásúak szombaton és zsidó ünnepnapokon az utcára is kivihetik a különböző tárgyaikat.

A háború előtt sok magyarországi településen volt szombat-zsinór, talán a legismertebbek Óbuda, Pápa, Kismarton, de az elmúlt időszakban csak Bodrogkeresztúron található. A világ több helyszínéhez hasonlóan Budapesten 2024. április 11-én elkészült Budapest pesti oldalán a szombat-zsinór - tudatta az Énbudapestemmel a Budapesti Ortodox Rabbinátus. 

A projekt keretében elkészült jelképes határvonal Budapesten Észak – Déli irányban halad a Duna vonalán, határolva az Újpest, Rákos, Kőbánya-Kispest, Ferencváros vonalat, amely a meglévő és a természetes városi környezet adottságait használja fel, úgy hogy az arra járók számára fel sem tűnik.

(Az Éruvról, vagyis a szombat-zsinórról, más szóval szombati kerítésről itt olvashatsz bővebben)

A határvonal kialakítás biztosítja, hogy szombatokon és zsidó ünnepnapokon a vallási szabályok betartása mellett lehetőség legyen a szombaton megengedett tárgyak viselésére, mozgatására és használatára (például imakönyv, táska, hátizsák, kesztyű és babakocsik, kerekes székek).

-
Kép: Budapesti Ortodox Rabbinátus

 

A szombat-zsinór, az éruv megtervezése és megvalósítása során Oberlander Báruch főrabbi, a Budapesti Ortodox Rabbinátus elnöke konzultált számos nagytekintélyű külföldi rabbival. A szombat-zsinór pontos határai az eruv.hu weboldalon tekinthetőek meg. A főváros korábban engedélyezte a projekt létrehozását.

Kiemelt kép: Pelikán János/Képszerkesztőség