KULTÚRA

Percekig filmezte Janikovszky Éva írógépét egy japán forgatócsoport


A ma már közel 90 éves Mercedes nem egy autó, hanem egy mechanikus írógép, Janikovszky Éva rajongott társa, ami immár 10 éve járja az országot egy vándorkiállítással.

Mercedes Prima

A Mercedes Prima amellett, hogy valóban príma kis eszköz, nevét onnan kapta, hogy a Mercedes gyár első (latinul prima) hordozható írógépe volt.

A gép német gyártmány, természetesen jogi hercehurca volt a neve körül, hiszen a Daimler-Benz cég egy ugyanilyen nevű autóval már piacon volt.

Végül megegyeztek abban, hogy mindenki marad a kaptafájánál és nem terveznek konkurenciát a másiknak. A Mercedes a Prima nevű modellt 1934-ben kezdte gyártani, Janikovszky Éva anyukájához is a 30-as években került egy példány, ő adta tovább gépelni tanuló lányának az írógépet családi könyvesboltjuk államosítása után.

Janikovszky Éva

Az akkor még csak egyetemista Éva hamar megszerette, tíz ujjal és gyorsan írt - először csak vizsgáinak tételeit, leveleit gépelte rajta, majd újságcikkeit és első könyve kéziratát is. Végül elválaszthatatlan társak lettek, nem jelenhetett meg cikk vagy tévés tudósítás, ahol az írónő Mercedes nélkül jelent volna meg a felvételen. Egyszer még egy japán forgatócsoport is annyira beleszeretett az írógépbe, hogy percekig videózták, majd haza akarták vinni az ipari múzeumba. Az írónő nem adta, sőt ember és gép kapcsolata olyan tartósnak bizonyult, hogy még a 2000-es évek elején megjelent könyvei is a Mercedes-en íródtak.

 

A vándorkiállítás

Az írógép eredetije 2013 óta a vándorkiállítással utazik, határon innen és túl több mint 100 helyszínen járt. A kiállításon az idegen nyelvű könyveken (köztük japánul is megjelent), grafikákon kívül megtalálhatók az író kevésbé ismert fotói, díjai, az időközben nyomtatásban is megjelent gyerekkori naplóinak részletei, a nevét viselő alapítvány által adható irodalmi díj, valamint a Bertalan és Barnabás című művéből készült bábelőadás kellékei és az Égigérő fű című filmmel és a Magyar Színház színpadi adaptációjával kapcsolatos makettek, jelmeztervek, fotók.

Következő helyszínek:

  • 2023. március 13. - április 14.
    1039 Budapest, Füst Milán u. 26. - FSZEK Békásmegyeri Könyvtára
  • 2023. április 17. - május 5.
    2315 Szigethalom, József Attila utca 59. - Hegedüs Géza Városi Könyvtár
  • 2023. május 8. - május 25.
    2091 Etyek, Alcsúti út 1. - Magyar-kút Könyvtár és Művelődési Ház
  • 2023. május 29. - június 30.
    1105 Budapest, Szent László tér 7-14. - FSZEK Kőbányai Könyvtár

Mercedes Bazalt és Mercedes Bronz

A Mercedes eredetileg csak a masina típusa volt, később a neve is ez lett, végül intézménnyé vált - az írónő tettestársa. Janikovszky Éva sírja a Farkasréti temetőben van, és írógépe a sírig kísérte, hiszen annak bazalt másolata ma is látható síremlékén. Az írónőről elnevezett díj is különleges, hiszen a díjazottnak az anyagi elismerésen és az oklevélen túl jár egy bronz kisplasztika is, amin Mercedes szintén helyet kapott (mindkettő Széri-Varga Géza alkotása)