KULTÚRA

A villamosok titokzatos világa a remíztől a hurokvágányig - csodás illusztrált mesekönyv jelent meg


Körbeérné-e a világ összes Tatra T3 villamoskocsija a Balatont? Mi az a holdfényjelző, hova járnak aludni a villamosok, és hányan utaznak naponta a 4-6-os vonalán? A villamos. A remíztől a hurokvágányig képeskönyv nem csak, hogy minden kérdésünkre válaszol, de csodásan egyesíti magában az illusztrált mesekönyvek és az ismeretterjesztés műfaját, azaz nem csak okos, de nagyon szép is.

A könyv minden közlekedésrajongó egykor villamosfüggő kisgyerek álmának a megtestesülése. Meg a szülőké is, akik vasárnap végállomástól végállomásig zötykölődtek és átlagosan 5 kérdés/méter mennyiségű pontos és részletes választ igyekeztek megfogalmazni a témában. 

Fotó: Merész Márton/Énbudapestem

Nem tudjuk elfogulatlanul a kezünkbe venni a Pagony Kiadónál megjelent könyvet, hiszen íróját jól ismerjünk - Kovács Tamás hosszú évek óta kollégánk, és kevés olyan ember ismerünk, aki a várost nála jobban szereti és ismeri. Az illusztrációk pedig Szinvai Dániel keze munkáját dicsérik, aki tavaly első díjat kapott a Budapesti Illusztrációs Fesztiválon silent book kategóriában.

34 illusztrált oldalon keresztül tárul föl előttünk a villamosok titokzatos világa, sok-sok ismerős budapesti helyszínnel, de Prágától Lisszabonig összesen 17 városból bukkannak fel a villamosok. A kedvenceink mégis azok a képek, ahol ismerős tereken - a Móriczon, a Jászain vagy éppen a meseszép Zugligeti végállomás épületének környékén tudhatunk meg izgalmas dolgokat a városi közlekedés eme válfajáról.

Fotó: Merész Márton/Énbudapestem

Az már első olvasásra egyértelmű, hogy milyen sok kutatómunka van a rajzok mögött. Nem csak a villamosok legapróbb részletei ismerhetőek fel és vannak megnevezve, de mindenféle kapcsolódó villamosossal kapcsolatos dolog - a sínektől a felsővezetéken át - a lehető legnagyobb pontossággal van megrajzolva és megírva. Emellett a rajzok böngészőszerűen hétköznapi történeteket is rejtenek, a szemfüles olvasó sok-sok visszatérő alakkal is találkozhat.

Fotó: Merész Márton/Énbudapestem

A villamos hatalmas kaland kisgyereknek és szülőnek is, a részletgazdag illusztrációk miatt még iskola előtt álló gyerkőcök is sok izgalmat találnak benne, és bizony az idősebbeknek is sok újdonságot tud mondani. Az biztos, hogy most már mi is könnyedén felismerünk majd egy deltavágányt, egy Ganz CSMG-t és bizony még azt is meg fogjuk tudni mondani, mi az a pantográf.