KÖZÉLET

Méltóbb parkot kapott Gabriel García Márquez


Nemrégiben adták ki Gabriel García Márquez utolsó regényét – tíz évvel az író halála után, végakarata ellenére. Ugyanekkor másodszor is átadták Újlipótvárosban, a Pozsonyi út északi végén található Gabriel García Márquez parkot. Az átadás apropója az volt, hogy az eredetileg 2019. december 9-én felavatott parkot kibővítették.

Ahogy a 13. kerület írja, a parkot több lépésben alakították ki. A Nobel-díjas kolumbiai íróról elnevezett parkocska ugyanis, az átadásakor  – mint azt a Népszava akkor megírta – eredetileg benzinszaggal és benzingőzzel átitatott, nevenincs ligetecske volt, oldalában egy benzinkúttal.

Gabriel
Benzinkút 2022-ben.  Kép: Google/Street View

A kis tér legfeljebb arra volt jó, hogy

a kutyák szabadon végezhessék a dolgukat az átadást megörökítő emléktábla, valamint egy magyar nemesítésű oszlopos mandulafa tövében, ami egyébként utalás a Száz év magány című könyvre, amiben az állandóságot szimbolizálja.

A parkot a kritikusai méltatlannak tartották a Nobel-díjas író nagyságához, aki számára nem volt idegen Magyarország sem, kezdő újságíróként ugyanis 1957 augusztusában, egy 18 éves csoport tagjaként Moszkvából ellátogatott hazánkba is.

Gabriel
Kép: XIII. kerület

Az itteni élményeiről, emlékeztet a HVG, Magyarországon jártam címmel cikket is írt egy Momento nevű, venezuelai lapba, egy bogotai lapba, a Cromosba egy nagyobb cikksorozatban is beszámolt a Vasfüggöny mögötti tapasztalatairól.

Mint ismert, García Márquez bebarangolta a pesti utcákat, megdöbbenve tapasztalta az épületeken a pusztítás nyomait,

látta a szomorú arcú embereket,

akik hosszú sorban állnak az alapvető élelmiszerekért és a lottóért.

Ahogy a Magyar Narancs összefoglalta, az író nem egy hülyeséget is lejegyzett Magyarországgal kapcsolatban (például, hogy a forradalom október 28-án tört ki), és szinte ellágyulva írt Kádár Jánosról: „Egyszerűen döbbenetes ez a természetes szerénység, az, hogy egyáltalán nincs benne semmilyen hivataloskodás, hogy úgy néz ki, mint aki vasárnaponként az állatkertbe jár, és mogyorót dobál az elefántoknak.”

Gabriel
Gabriel García Márquez

 

Egy ötforintos alkalmi prostituálttal folytatott beszélgetés viszont Kádárnál is nagyobb hatást tett rá.

A park története akkor vett szerencsés fordulatot vett, amikor 2022. április 20-án a szomszédos benzinkút bezárt, az épületet elbontották, és ezután kezdődhetett meg a park bővítése. A szomszédos beruházó egy településrendezési szerződés megkötésével vállalta a kialakítását és fejlesztését.

A kerület 2022 júniusában egyeztetésre hívta az érdekelteket, és lakossági workshopot is hirdettek. A tervekben szerepelt többek között a parkon belüli új gyalogos felületek, két teresedés kialakítása ülőfelületekkel, valamint kerékpártámaszok telepítése.

A benzinkút 2022-es elbontásával a meglehetősen szerény méretű parkocska 4029 négyzetméterre nőtt, és további funkciókkal bővülhetett:

nem mellesleg végre le is lehet ülni.

Amint azt a XIII. Kerületi Közszolgáltató Zrt. írja, a beruházás eredményeként tieznnégy támlás és tíz támla nélküli pad került a parkba a pihenni vágyók számára, a gyalogosbiztonságot pedig új gyalogátkelő szolgálja. A sétautak mentén harmincnyolc fát telepítettek, emellett 2 ezer cserjével és 4 ezer évelővel gazdagodott a terület.

Mindezeken kívül tíz hulladékgyűjtőt és három ebürülék-gyűjtőt helyeztek ki, valamint öt kerékpártámaszt és egy kerékpáros szervizpontot létesítettek.

Gabriel

Kép: XIII. kerület

Ahogy a vállalat fogalmaz, a zöldterület értékeinek, a meglévő növényeknek a megőrzésére törekedtek. „Eredetileg a minimális zöldfelületnek 60 százalékot határoztunk meg, amelyet a beruházás keretében sikerült növelni, így összesen 2.895 négyzetméternyi zöldfelület alakult ki Újlipótváros egyik meghatározó részében. Ezzel ezen a területen a zöldfelület aránya 72 százalék lett.”

A park átadóján Tóth József polgármester felidézte, hogy a XIII. kerületben az elmúlt 20 évben 1 millió 300 ezer négyzetméterre nőtt a zöldfelület mennyisége, az újonnan elültetett fák száma pedig az elmúlt 15 évben 20 ezerről 31 ezer fölé emelkedett. Az eseményen Ignacio Enrigue Ruiz Perea kolumbiai nagykövet méltatta Márquez munkásságát, kiemelve, hogy gondolatai a szerelemről és családról egyaránt érvényesek bármely korban, bármely térben, így a mai Magyarországon is.

Egyébként nemrégiben egy másik belvárosi benzinkutat is felszámoltak. „Végleg megszűnik a Kálvária téren lévő Shell-kút” – jelentette be 2024 februárjában Facebook-oldalán Pikó András, józsefvárosi polgármester, hozzátéves, hogy a kút helyén új fákat tudnak telepíteni, és parkolóhelyeket építeni. A terület átalakítása 2024 nyarán várható.

(Kiemelt kép: XIII. kerület)