FRISS

Itt tart most a Citadella felújítása


Friss képeket tettek közzé a Citadella lezárt területén zajló munkálatokról. Ezek alapján nagy változásokra lehet majd számítani.

Hamarosan befejeződnek a szerkezetépítési munkák a volt katonai erődön. A munka egyik fő célja, hogy a magyarok számára az elnyomás szimbólumaként ismert elzárt Citadellát megnyissák a látogatók előtt, és a megnyitást szó szerint értik.

Az erőd belsejét mindeddig csupán egyetlen bejáraton lehetett megközelíteni, ezért a falak folytonosságának megszakításával új belépési pontokat alakítottak ki az ágyútorony mellett északi és déli irányban, valamint a Szabadság-szobor mögött. Ezek három irányból is nyitottabbá, jól megközelíthetővé teszik majd a Citadellát.

Citadella
Látványterv  Kép: Nemzeti Hauszmann Program

 

A Szabadság-szobor mögötti bástyarészen már elkészült a lépcsőszerkezet és a feljárót szegélyező pengefalra fel is került az első burkolatelem. Jelenleg a nyugati ágyútorony szerkezetépítésén dolgoznak, ez hamarosan elkészül. Ezt követi a magyarság szabadságküzdelmeit bemutató kiállítás különleges üvegcsarnokának építése, aminek nemcsak a falai és a teteje készül majd üvegből, de maga a tartószerkezet, vagyis a gerendák és a tartóoszlopok is. 

Az eddigi munkák során a szigetelésén túl befejezték az erődfalak több mint kilencven százalékának tisztítását, javítását és konzerválását. A falrendszert borító süttői fehérmészköveket és a falazatot felülről lezáró tardosi faragott vörösmészköveket egy speciális réteggel fedték be, hogy tartósak legyenek. 

Citadella
Kép: Nemzeti Hauszmann Program

A fejlesztés eredményeként a Citadella és környezete minden tekintetben zöldebb lesz, hiszen a belső udvarán egy 6000 négyzetméteres, mindenki előtt nyitva álló közparkot hoznak létre, ahol a tervek szerint kilátóteraszok, sétautak és kávézó is várják majd a látogatókat - írta a Budai Várnegyed felújítása mellett a Citadella átépítéséért is felelős Nemzeti Hauszmann Program.

(Kiemelt kép: Nemzeti Hauszmann Program)