KÖZÉLET

48 focidrukkerrel szemben emeltek vádat, amiért a Puskásban randalíroztak


Mind a 48 eset a részben hazai rendezésű labdarúgó Európa-bajnokság mérkőzésein, a Puskás Arénában történt. Az elkövetők nagyrészt pénzbírságot és eltiltást kapnak.

A Budapesti XIV. és XVI. Kerületi Ügyészség vádat emelt 45 férfival és 3 nővel szemben, akik 2021-ben, a Puskás Arénában megrendezett labdarúgó Eb mérkőzések ideje alatt követtek el rendbontást – közölte az ügyészség más lapok mellett az Énbudapestemmel is.
 
A vádirat lényege szerint a vádlottak szurkolóként vettek részt a labdarúgó Európa-bajnokság összecsapásain: a Puskás Arénában, 2021. június 15-én megrendezett Magyarország – Portugália, 2021. június 19-én lebonyolított Magyarország – Franciaország és a 2021. szeptember 2-án lezajlott Magyarország – Anglia futballmérkőzések valamelyikén, néhányan közülük több meccsen is. Ezek alkalmával a vádlottak

átlépték a szabályszerű szurkolás kereteit, közülük többen beugráltak a pályára, műanyagpoharakat dobáltak be, illetve egyikük egy pirotechnikai eszközt is meggyújtott, majd behajította a pályára.

A Budapesti XIV. és XVI. Kerületi Ügyészség a 48 személyt sportrendezvényen elkövetett rendbontás vétségével, illetve bűntettével vádolta meg vádiratában. A kerületi ügyészség arra tett indítványt, hogy a bíróság az ügyben tárgyalás mellőzésével hozzon érdemi döntést, a rendbontókkal szemben büntetővégzéssel pénzbüntetést szabjon ki, továbbá határozott időre tiltsa el őket futballmérkőzések látogatásától.
 
A bíróság a vádlottakkal szemben gyorsított eljárásban, büntetővégzésben 182-től 440 ezer forintig terjedő pénzbüntetéseket szabott ki, és 1 évre eltiltotta őket a futballmeccsek látogatásától. Több vádlott részletfizetést kért, és voltak, akik a tárgyalás megtartását kérték, utóbbiak esetében a bírósági eljárás folytatódik.
 
Az ügyhöz kapcsolódó felvételen a rendbontások láthatók. A videó az Ügyészség hivatalos YouTube csatornájáról származik:

 


 
A Készenléti Rendőrség Nemzeti Nyomozó Iroda videós közleménye pedig több rendbontást összevonva mutat be és buzdít kulturált, békés szurkolásra.

(Kiemelt képünk illusztráció / Forrás: Depositphotos)