KÖZÉLET

A járdák tisztán tartása a kutyások nélkül nem fog menni


Több kerületben kísérleteznek különböző kutyavécékkel. Az Énbudapestem megkereste őket, hogy milyen tapasztalatokat szereztek. Ahogy előre sejteni lehetett, nem a kutyavécék fogják megoldani a kutyapiszkok problémáját, azonban egyik kerületben sem adják fel a kísérletezést.

Nincs pontos adat arról, hogy Budapesten hány kutya van. Az Állatorvostudományi Egyetem 2022 januárjában kiadott egy tanulmányt, amelyben arra jutottak, hogy országosan a lakóingatlanok mintegy 50 százalékában van legalább egy kutya. Az állatok száma tehát emelkedőben volt, mert 2018-ban még csak a háztartások 36 százalékban volt. A becslések szerint körülbelül 600-700 ezer kutya élhet a fővárosban.

Mint minden nagyvárosban, a kutyapiszok Budapesten is okoz problémákat. A tulajdonosokat elvileg jogszabály kötelezi arra, hogy halmazállapottól függetlenül gondoskodjanak a jószáguk által hagyott nyomok eltüntetéséről, azonban a közterület-felügyelők emiatt csak ritkán bírságolnak, mivel bírságot csak tettenéréskor lehet kiszabni.

Ahogy ebben a cikkünkben írtuk, a társasházakat is a törvény kötelezi arra, hogy az előttük lévő járdát tisztán tartsák, de őket sem szokták emiatt büntetni.

Mint azt Hirbek Edina, a ZöldEB Kutyás Érdekvédelmi Egyesület elnöke elmondta, a kutyafuttató megoldást jelenthetne, de sokkal-sokkal több kéne, és nem ártana, ha jogszabályban rögzítenék, hogy milyeneknek kéne lenniük.

Mint itt összefoglaltuk,

több kerületben is kutyavécékkel, -illemhelyekkel és -piszoárokkal kísérleteznek, hogy kezelhetőbbé tegyék a helyzetet.

A VII. kerületben nemrég szereltek fel hét speciális kutyapiszoárt, a VIII. és a IX. kerületekben szintén ilyenekkel kísérleteznek, a VI. és a XII. kerületekben pedig kifejezetten „fejedelmi" kutyavécéket állítottak.

Az Énbudapestem megkeresésére a józsefvárosi és terézvárosi önkormányzat reagált.

A józsefvárosi Déri Miksa utcában 2023 januárja óta tesztelnek egy piszoárt: a cseh gyártmányú, egyébként 120 ezer forintba kerülő, 80 kilós darabot úgy alakították ki, hogy a belsejében megtartson valamennyit a vizeletből, ennek köszönhetően aztán csalogató illatnyomot áraszt magából – éppen annyit, amennyi az emberek számára nem zavaró, ahhoz viszont megfelelő erősségű, hogy a kutyák érezzék.

Kutyapiszoár
Déri Miksa utcai piszoár Kép: Mile Máté/Józsefvárosi Újság

 

A piszoárokat a ZöldEB Kutyás Érdekvédelmi Egyesület javaslatára szerezték be. Az egyesület akkor már egy ideje használta a rendezvényeiken a kutyapiszoár könnyebb és olcsóbb, faoszlopos változatát. A tapasztalataik szerint azok a kutyák, amelyek korábban a rendezvényeik színpadát, a sátrak szélét, a hangfalállványt pisilték össze, a piszoárok felállítása után következetesen azokat célozzák meg.

A VIII. kerület azt írta, hogy egyelőre nem érkeztek hozzájuk visszajelzések a piszoárral kapcsolatban. Ennek ellenére, vagy éppen ezért vizsgálják a lehetőségét, hogy teszt jelleggel több helyszínen elhelyezve is kipróbálják a piszoárok használatát és hasznosulását a kerületben, de ez most beszerzési nehézségek miatt nincs napirenden. „Eddig nem sikerült hazai gyártót, vagy forgalmazót találnunk. Amennyiben mégis, akkor erről hírt fogunk adni az oldalainkon”– jegyzik meg.

A terézvárosi önkormányzat azt írta az Énbudapestemnek, hogy tapasztalataik szerint a kutyasétáltatók előszeretettel ejtik útba, miközben kedvencükkel a napi rutinsétát megteszik, de

míg pisilésre használják a kutyák, a kutyaürülék problémáját semmiképpen nem oldja meg egy ilyen utcasarki zöld pont.

Soproni Tamás 2023 szeptemberében számolt be arról, hogy a kerület az Eötvös utca és Andrássy út sarkán kiépített egy kísérleti kutyavécét, amely teljesen egyedi tervezésű, és távolról zöld oázisnak tűnik.

„Az Eötvös-Andrássy sarkán elhelyezett vécé azt szolgálja, hogy lehetőleg ne a járdára, a füves területekre, hanem ide végezzék dolgukat a kutyák” – folytatta Soproni. Mint ő is megjegyezte, a dolog egyelőre kísérleti: „Meglátjuk mennyire működik, mennyire válik be. Ettől függ majd, hogy megtartjuk-e, kialakítunk-e többet, vagy netán elbontjuk” – tette hozzá.

Az önkormányzat tájékoztatása szerint a helyszín kiválasztása nehéz volt egy ennyire beépített kerületben, hiszen ügyelni kellett arra, hogy sem a lakókat, sem a vendéglátóhelyeket ne zavarja. Ezeknek a kritériumoknak megfelelt az Eötvös utca-Andrássy út sarok, és igyekeztek úgy kialakítani a területet, hogy esztétikus, zöld legyen.

Terézvárosban a kutyavécé sikere ellenére úgy látják, hogy az ürülék problémájával kapcsolatban,

a járdák tisztántartásában kizárólag az vezethet eredményre, ha a kutyatartók a kakit és a pisit (egy üvegnyi vízzel) feltakarítanák kedvencük után,

ami jegyzik meg ők is, jogszabályban előírt kötelességük is.

„Az edukálást, a felelős állattartásra »nevelést« sem segíti, ha a közterületekből a kutyavécéknek jelentős területeket elveszünk, és az önkormányzat végzi el a takarítást a kutyák után, (a kutyavécét jelenleg minden nap többször és nagyon alaposan takarítják kollégáink).”

Kutyapiszoár
Kép: Soproni Tamás/facebook

 

A további vécék telepítésével mindenképpen megvárják a nyári hónapok tapasztalatait.

Az utcák tisztán tartására Terézvárosban egyébként azt találták ki – írja az rtl.hu  –, hogy a rendészek 5 ezertől 50 ezer forintig terjedő bírságot szabhatnak ki, ha a gazdánál nincs a kutyaürülék felszedésére alkalmas zacskó.

Ahogy a portál magyarázza, a közterület-felügyelő odamegy a kutyát sétáltató gazdihoz, és először azt ellenőrzi leolvasóval, hogy a kutyának megvan-e a kötelező chipje. Ezután megkéri, hogy mutassa be az említett zacskót. Amennyiben van nála ilyen, megköszöni az együttműködést, és ajándékként plusz zacskót is ad a gazdinak.

Amennyiben nincs, elkéri a személyi igazolványát, lakcímkártyáját, és kiszabja a helyszíni bírságot, majd szintén ad egy zacskót ajándékba.

A józsefvárosi önkormányzat havonta száz darab zacskót bocsát a kutyások rendelkezésére, emellett olyan programokat és akciókat hirdetnek, amivel felhívják a kutyatartók figyelmét arra, hogy a kutyapiszok eltakarítása elsősorban a gazdák felelőssége.

(Kiemelt kép: Ancsin Gábor/Képszerkesztőség)