KÖZÉLET

Bicskei ügy: Tarlóst is beidézné a fővárosi vizsgálóbizottság


Az eddig bekért önkormányzati jegyzőkönyvek alapján kezdte el a munkát a pedofil ex-igazgató fővárosi kitüntetésének körülményeit vizsgáló eseti bizottság. A levéltárba helyezett iratokra, már ha vannak ilyenek, várni kell.

Mint ismert, a Fővárosi Közgyűlés eseti vizsgálóbizottságot hozott létre a bicskei gyermekotthon pedofil ex-igazgatójának ügyében. A bizottság már az első ülésén határozatot fogadott el: Kiss László, Óbuda-Békásmegyer DK-s polgármestere, a bizottság elnöke az ülés utáni sajtótájékoztatón arról számolt be, hogy a bizottság az eddig rendelkezésre álló iratok alapján meghallgatásra hívja 

  • a 2011-ben hivatalban lévő főjegyzőt és aljegyzőt,
  • a főváros oktatási, gyermek- és ifjúságvédelmi főosztályának akkori vezetőjét,
  • valamint gyermekvédelmi osztályának vezetőjét és a 2011-es kommunikációs igazgatót,
  • Tarlós István akkori főpolgármestert,
  • Csomós Miklós korábbi oktatási és kulturális főpolgármester-helyettest,
  • Bagdy Gábor korábbi főpolgármester-helyettest,
  • valamint Nagy Gábor Tamás korábbi bizottsági elnököt is.

„Azt szeretnénk, hogy a fővárosi önkormányzat hozzájáruljon egy olyan gyermekvédelmi jelzőrendszer működéséhez, amely érdemi, a jelenleginél hatékonyabb, és megakadályozza, hogy hasonló eseménysor valaha is megtörténjen" – emelte ki Kiss.

Az ülésen egyébként Wintermantel Zsolt, a fővárosi Fidesz-frakció vezetője, a bizottság alelnöke hiányolta a 2011 előtt iratokat, ugyanis szerinte a gyermekotthon igazgatója ellen már 2006-ban érkezett panasz a fővároshoz. Erről azonban egyelőre nem áll a bizottság rendelkezésére semmilyen irat, ezért nem szavazták meg az alelnök indítványát, amiben Wintermantel tovább szerette volna bővíteni a meghallgatandók körét.

Kiss László az ülésen elmondta, hogy a Wintermantel által hivatkozott, bicskei igazgató elleni 2006-os panasz nem gyermekvédelmi bejelentés volt, és kiemelte, hogy az erre vonatkozó iratokat igyekeznek visszaszerezni a levéltártól.

A bizottság elnöke hozzátette:

„Semmilyen érdemi információ nincs, amely azt mondaná, hogy 2011-et megelőzően bárki tudhatott ilyen eseményekről, ugyanakkor arra kérte a főjegyzőt, hogy tovább folytassa a vizsgálatot a megelőző évekre vonatkozóan is.”

„Fontos, hogy azokat hallgassuk meg, akiktől érdemi információk kaphatók az intézmény működésével kapcsolatban” – zárta Kiss.

Számadó Tamás, Budapest főjegyzője az ülésen Kiss állításait igazolta, ezek szerint az 1990-2011-es időszakból a rendelkezésre álló iratok között nem találtak gyermekbántalmazásra vonatkozó részt nem találtak. Mint mondta, a 2011 előtti iratok nagyobb részét korábban, a szokásos iratselejtezéskor már megsemmisítették, a többi átkerült a Fővárosi Levéltárba, ahonnan várnak még iratokat.

(Kiemelt képünk illusztráció: Merész Márton/Énbudapestem)