STÍLUS

4 jele annak, hogy korán jött a tavasz a fővárosba


Virágzik a főváros, a Csengery utcába megérkeztek a fák. A korán jött tavasz megdöntötte a lágymányosi melegrekordot.

Nemcsak az a tavasz egyértelmű jele, hogy virágzik a japáncseresznye a Blahán.  Bár ennek még nem lenne itt az ideje, hiszen Bardóczi Sándor Budapest főtájépítésze szerint tavaly ugyanitt március 23-án észleltek korai virágzást és a japán díszcseresznyék idehaza hagyományosan áprilisban borulnak virágdíszbe.

-
Kép: Bardóczi Sándor/Facebook

A másik jel a langyos időn és a madarak hajnali zenebonáján kívül, hogy az Óbudai-szigeten már megcsodálhatjuk a kerti sáfrányt (Crocus vernus) és a pirosló hunyort (Helleborus purpurascens) is. A Főkert az oldalán arról ír, hogy a pirosló hunyorral azért nem árt vigyázni, ugyanis rendkívül mérgező növény, szívre ható mérget tartalmaz.

-
Kép: Hivessy László/Főkert

Soproni Tamás terézváros polgármestere pedig azért lelkendezik, mert virágzik a kerülete: a Liszt tér, a Hunyadi tér, a Rózsa utca és a Benczúr utca.

-
Kép: Berki Doren, Berecz Valter/Képszerkesztőség 

Sőt, a Csengery utcába megérkeztek a fák is: összesen húsz előnevelt platánfát ültettek el úgynevezett Stockholm-módszerrel. (A Csengery utca felújításáról itt írtunk)

-
Kép: Berecz Valter/Képszerkesztőség

Ugyan a Csengery utca új fáinak számával csaknem megegyező nap van még a csillagászati tavasz beköszöntéig már pénteken megdőlt a melegrekord. Lágymányoson csupán 10,2 fokig tudott lehűlni a levegő. Ezzel pedig MET szerint a fővárosban is megdőlt a napi legmagasabb minimumhőmérséklet rekordja.

És a melegnek még koránt sincs vége.

Kiemelt kép: Berki Doren, Berecz Valter/Képszerkesztőség