KÖZÉLET

„Ez a tragikus helyzet egy lehetőség is” – elkezdték a közös munkát a gyermekvédelmi szakemberek


Nevüket nyilvánosan vállaló abúzus túlélők hívták össze az első gyermekvédelmi kerekasztalt. A helyzet súlyos és aggasztó, de a rendszerben sok hiba régóta ismert, és konszenzusok mentén van esély a megoldásukra.

Hodász András, Ivák Bence, Kozma Lilla Rita, Pető Attila, Pion István és Pop Mert elsők között álltak ki a nyilvánosság elé és vállalták arccal, hogy gyerekkorukban szexuális zaklatás áldozatai voltak.

Az abúzus túlélők most közösen, a több szervezetet tömörítő Országos Közös Akarattal (OKA) együtt kezdték el a gyermekvédelmi szakemberek és szervezetek munkájának összefogását, hogy közösen alkossanak kerekasztalt, és közösen gondolkodjanak azon, milyen jogszabályi változásokra lenne szükség a gyerekek védelméért.

Korábban már egy ötpontos tervet megfogalmaztak:

  • Gyermekvédelmi szakemberek és szervezetek segítségével meghatározzák a problémákat, és a megoldásra koncentrálnak.
  • Feladatot találtak a politikai pártoknak is, ellenzékben és kormányon egyaránt: kezdjenek el gyermekvédelmi munkacsoportokat kialakítani!
  • Összehívják a szakmai és civil szervezetekkel közös egyeztetéseket, vagyis a gyermekvédelmi kerekasztalt – ennek az első ülése volt ma, kedden délután Budapesten, a Szakszervezetek Házában.
  • Ezután hívják össze a pártok delegáltjait, akikkel kiegészül a gyermekvédelmi kerekasztal.
  • Végül egységes dokumentummá formálják a szakmai szervezetek, az áldozatok képviselői és a pártok javaslatait, hogy azt az Országgyűlés minél előbb megvitathassa és elfogadhassa.

Az első kerekasztal beszélgetés nem volt sajtónyilvános, utána viszont sajtótájékoztatót tartottak a részvevők.

Elsőként Pető Attila abúzus túlélő szólalt fel, aki rögtön a pártoknak üzent: „A félreértések elkerülése végett: a politikai pártok delegáltjait és javaslataikat csak a szakmai egyeztetések után, a második körre várjuk. Addig arra szeretnénk őket kérni, hogy alakítsanak gyermekvédelmi munkacsoportokat, amikben elkezdenek dolgozni, továbbá a türelmüket is kérjük, mert sokkal fontosabb, hogy a szakma mondja el a véleményét és tegyen javaslatot elsőként.”

Szilágyi Kitti óvodapedagógus, az Országos Közös Akarat szövetségese, a Civil Bázis elnökségi tagja hangsúlyozta, hogy csak együtt, közösen összefogva tudnak megoldást nyújtani, amihez viszont szerinte olyan szakmai együttműködésre van szükség, ahol a törvényi-, jogi- és munkakereteket közösen tudják megállapítani, hogy utána a megoldásokat is együtt tudják megalkotni.

Dialógus
Kép: Merész Márton/Énbudapestem

 

Kiss Gergő, a szintén OKA-partner Egységes Diákfront elnökségi tagja arról beszélt, hogy fiatalként különösen fontos ebben az ügyben állást foglalniuk, hiszen az ő korosztályukhoz állnak a legközelebb az elsőszámú érintettek.

Pion István költő, újságíró kérdésre válaszolva azt mondta: „A gyermekellátás helyzete ma súlyos és aggasztó, ez azonban nem tegnap óta van így, ahogy a szakmai szervezetek sem tegnap kezdték a munkájukat, nekik köszönhetően pedig számos problémát ismerünk, és sok esetben megoldási javaslat is született már rájuk, olykor nem is egy, és ezek most is a rendelkezésünkre állnak. A mi feladatunk az, hogy elősegítsük a problémák további feltárását és a megoldások megtalálását, hogy összefésüljük a szervezetek munkáját, és hogy megteremtsük a társadalmi, a szakmai és a politikai konszenzushoz az alapokat.”

A szervezők mellett ott ült Herczog Mária szociológus is, aki az első kerekasztal tárgyalás felvezető előadását tartotta, és mint szakember, a sajtótájékoztatón réerősített a gyermekvédelemmel kapcsolatos konszenzus fontosságára, ami azonban szerinte az érintettek megfelelő képviselete nélkül nem megvalósítható. Mint mondta, ennek orvosolására két célcsoportot kellene megszólítani. Először a gyerekeket, akiknek véleménye és meglátása elengedhetetlen, hiszen az ő szükségleteikről van szó. Másodikként a szülőket és a családtagokat, hogy a segítségükkel váljon láthatóvá, hogy miként alakul a gondviselők kapcsolata a különféle intézményekkel és szakemberekkel, valamint hogy önmaguknak mire volna szükségük ahhoz, hogy elég jó szülők lehessenek. A szociológus kiemelte:

„Meg kell tanulnunk úgy beszélni, érintkezni és viselkedni egymással, hogy azzal senkinek a jogait ne sértsük, és közben a saját jogainkat is érvényesítsük.”

Horgas Péter, a Civil Bázis Egyesület elnöke arról beszélt, hogy máshogy képzelik a politizálást és az országot szervezetükben, mint az ország jelenlegi vezetése. Éppen ezért számára megrendítő a tény, hogy néhány héttel ezelőtt – amikor még azt gondolták, olyan mély az apátia, annyira mozdíthatatlan helyzetben van Magyarország – akkor jön egy véletlen, gyerekeket érintő ügy, ami egy egész társadalmat megrendít. Szerinte ilyen helyzetben a társadalomnak élnie kell ezzel a lehetőséggel.

„Ez a tragikus helyzet egy lehetőség is az országnak és az egész nemzetnek is”

– idézte vissza Herczog Mária szavait. 

Dialógus
Herczog Mária Kép: Merész Márton/Énbudapestem

 

A sajtótájékoztató végén Kiss Gergő bejelentette, hogy az Egységes Diákfront 

szerdán, azaz február 21-én 17 órától szervez szolidaritási fáklyásmenetet a gyermekáldozatokért, az esemény a Szent Gellért téren megemlékezéssel kezdődik, onnan a tervek szerint fáklyákkal vonulnak a Miniszterelnökség épületéhez.

Három lemondás, egy alkotmánymódosítás, számos megmozdulás

Mint ismert: hatalmas társadalmi és politikai felháborodást okozott Novák Katalin köztársasági elnök döntése, mellyel kegyelmet adott K. Endre jogerősen elítélt egykori igazgatóhelyettesnek, aki segített a János bácsiként ismert bicskei gyermekotthon igazgatójának, hogy eltussolhassa a pedofil-botrányát.

Az igazgató a bicskei gyermekotthonban több kiskorú fiút is abuzált, a beosztottja pedig nyomást gyakorolt a gyerekekre, hogy vonják vissza vallomásaikat, és hamisan tanúskodjanak. K. Endrét kényszerítés minősített bűncselekményért jogerősen 3 év 4 hónap börtönbüntetésre ítélték, mellékbüntetésként pedig öt évre eltiltották a foglalkozástól és közügyek gyakorlásától is.

Novák Katalin Ferenc pápa látogatására hivatkozva adott kegyelmet K. Endrének, akinek kilenc hónap volt hátra a büntetéséből.

Novák Katalin mellett Varga Judit igazságügyminiszternek, Fidesz EP-lista vezetőnek és Balog Zoltán református püspöknek, egykori emberi erőforrások miniszternek is le kellett mondania, Orbán Viktor miniszterelnök alkotmánymódosítást nyújtott be, valamint több demonstrációt is tartottak a napokban, köztük az elmúlt évek legnagyobb civil megmozdulását, ahol becslések szerint akár 150 ezren is lehettek – a megmozdulásról ide kattintva olvashat.