KULTÚRA

UV-fények, testfestés, elektronikus zene és jóga - ez a budapesti Techno Yoga


Közel két éve hónapról-hónapra megrendezik az egyre nagyobb népszerűségnek örvendő sporteseményt Budapesten, amelyen elektronikus zenére tanulhatjuk meg elsajátítani a belső béke megteremtését célzó jógamozdulatokat.

Pongrácz Sabira, a techno jóga szervezője és megálmodója az ÉnBudapestemnek elárulta, az ötlet több mint két és fél éve jött Berlinből, amikor a koronavírus-járvány idején kint élt a német fővárosban és a korlátozások keretei között kikapcsolódási lehetőséget keresett.

Így találta magát egy techno jóga rendezvényen, ahol meglepetésére azzal kellett szembesülnie, hogy a német fővárosban nem autentikus klubkörnyezetben volt a zenés sportrendezvény. Innen jött az ötlet, hogy kéne valami hasznosat alkotni, ami az éjszakai élet és a bulizás hangulatát adja vissza, mégis az egészséggel és a testmozgással van kapcsolatban.

Ezután indult el a Techno Yoga Budapest 2021 decemberében, ami azóta számos hazai és külföldi jógaórát tud már maga mögött.

A sportesemény mintegy két órán át tart:

  • 18 órakor megnyitják az érdeklődők előtt a kapukat, ahol techno zene kíséretében mindenki elfoglalja a számára szimpatikus helyet a színpad és a DJ-pult előtt, és opcionálisan UV-testfestést készíthet az előre kihelyezett eszközök segítségével.
  • 19 órakor – már Sabira DJ-szettjére – elkezdődik az egyórás jógaóra Mohr Vivien jógainstruktor vezetésével.
  • A jóga végén 20 órától egy 15-30 perces meditációs levezetővel ér véget az óra – már egy sokkal relaxálóbb, úgynevezett ambient techno zenére.

Kit várnak techno jógázni?

A techno jogára nemtől, kortól és jógatudástól függetlenül mindenkit várnak, sőt Sabira elárulta, hogy ezek a speciális jóga órák nem csak a techno zenét kedvelők számára lehetnek érdekesek, hanem azoknak is, akik meg szeretnék tanulni, és el akarják sajátítani a belső béke megteremtésének kulcsát minden fajta környezetben és élethelyzetben.

Mint fogalmazott, a felgyorsult hétköznapokban sem békés és csendes környezetben találnak ránk a különböző stressz-, konfliktus- vagy krízishelyzetek, azt nekünk kell megteremtenünk, hogy ezáltal jobban tudjuk kezelni a pillanatnyi helyzetet. Erre pedig kiváló eszköz lehet a techno jóga, ahol – elsőre két össze nem illő, egy pörgős zenei stílus és egy nyugodt sportág találkozik – megtanítják kizárni a külső tényezőket, segítenek megtanulni befelé koncentrálni és összpontosítani a belső harmónia megteremtésére.

A techno jóga olyan népszerű lett az elmúlt időszakban, hogy jövő hónaptól az eddigi két alkalom helyett Budapesten már havi három alkalommal tartanak órákat az Akvárium Klubban – eddig ezek mindegyike teltházzal, mintegy 150 fővel zajlott.

De a nemzetközi piacon is hatalmas az érdeklődés az egyedi sportesemény iránt, olyannyira, hogy 2024-ben már kétszer rendeznek techno jógát Párizsban, és idén először Puerto Ricóba is ellátogatnak a techno jóga szervezői órát tartani.

Budapesten legközelebb március 5-én várják a techno zenére jógázni vágyókat az Akváriumban.

Az eseményről készült videónkat ide kattintva nézheti meg!

(Kiemelt kép: Techno Yoga / Facebook)