KULTÚRA

A Szent István körúton nemcsak színészek játszhatnak


A Vígszínházban működő műhely azokra számít, akiket nemcsak az előadások érdekelnek, hanem a színház a színház kulisszatitkai , és kipróbálnák magukat színpadi helyzetekben.

A színház Víg+ elnevezésű művészetközvetítő műhelye az előadásokon túl kulisszajárásokkal, improvizációs és drámapedagógiai foglalkozásokkal, hétvégi játszóházzal, iskolás csoportoknak szóló, előadásokhoz kapcsolódó programokkal, valamint a nyugdíjas korosztálynak szóló délelőtti eseményekkel várja az érdeklődőket – olvaható a színáz közleményében

Havonta több alkalommal a VígTourok keretében a résztvevők betekinthetnek a kulisszák mögé. A 128 éves teátrumban vezetett túrák során a részvevők megismerkedhetnek a színház történetével, működésének szabályaival, megtudhatják, mit csinál egy színházi ügyelő, milyen a zsinórpadlás, vagy a forgószínpad alulról, valamint megnézhetik, hol készülnek színészeink estéről estére az előadásokra. A másfél órás program legközelebb március 3-án lesz, délelőtt 11 órakor.

A Vígszínház fontos feladatának tekinti, hogy a fiatalabb korosztályokkal is megismertesse a színház varázslatos világát, nyitottá tegye őket az előadások befogadására, és segítséget adjon nekik a színházi élmény feldolgozásához. Havonta egy hétvégi alkalommal a Vígszínház színházpedagógusai – Lévai Barbara és Zewde Eszter – az úgynevezett Vígjátszóba várnak minden játszani és kalandozni vágyó 6-10 éves gyereket. Legközelebb február 24-én, 15 órakor.

„Érezted már azt, hogy a váratlan események leblokkolják az életedet? Mintha nem lenne időd a felkészülésre, túl nagy a kockázat és a hibázási lehetőség? Akkor ez a színházi improvizációs műhelyfoglalkozás igazán neked szól. Megismerkedhetsz a színházi improvizációt működtető alapelvekkel, melyek nem csak a színpadon, de az élet bármely területén is alkalmazhatóak. Ráadásul rengeteg képességed fejlődni fog úgy, hogy észre sem fogod venni, hisz játékok tömkelege vár rád” – e sorokkal ajánlja a színház a 15 év feletti érdeklődőknek a Nyílt Műhely játékos improvizációs műhelyfoglalkozást. Mint írják, színházi előképzettség nem szükséges, csupán jókedv és nyitottság – az iskolás csoportok külön egyeztetett időpontokban kulisszajárásokon vagy drámapedagógiai foglalkozásokon vehetnek részt, utóbbin akár saját iskolájukban is.

A Vígkorúak sorozata viszont a nyugdíjas korosztálynak szól. A háromórás eseményen a közös játék és beszélgetés mellett kulisszatitkokról, aktuális bemutatókról lehet információkat szerezni. A résztvevők megismerhetik a színház működését, találkozhatnak a színház munkatársaival, akik szakmájuk mesterfogásaiba is beavatják a résztvevőket – legközelebb február 24-én, délelőtt 10 órakor.

A programokról részletes felvilágosítást a színház honlapján olvashatnak.

Kiemelt kép: vigszinhaz.hu