KULTÚRA

Rendhagyó programok lesznek a Földalatti Vasúti Múzeumban


Az Idegenvezetők Világnapjához a BKV is csatlakozik.

Rendhagyó tárlatvezetésekkel csatlakozik a február 21-én esedékes Idegenvezetők Világnapja programsorozathoz a BKV. Az érdeklődők a Deák téri Földalatti Vasúti Múzeumban február 21-én, 22-én, 23-án, 24-én és 25-én, 11 órától, szakértő, érdekes történetekkel fűszerezett tárlatvezetéssel tekinthetik meg a kisföldalattit bemutató állandó kiállítást. A programon a normál belépő megváltásával, előzetes regisztráció nélkül lehet részt venni.

Az Idegenvezetők Világnapját 1985 óta tartják világszerte, s ilyenkor különleges séták, múzeumi tárlatvezetések és kulturális programok népszerűsítik a nemzeti kultúrát, történelmet, művészetet – elsősorban a helyi lakosoknak. Budapesten sem lesz másképp, és a BKV sem az első alkalommal csatlakozik a programokhoz. A tárlatvezetéshez kapcsolódik – ahogy közleményükben írják –, hogy

a muzeális járművekbe lépve bárki átérezheti a régmúlt korok hangulatát, tárgyi emlékek, eredeti dokumentumok, tervrajzok, térképek, fotók és modellek segítenek megismerni az európai kontinens első földalattiját. 

A társaság arra is felhívja a figyelmet, hogy a tárlatvezetésekre nem szükséges előzetesen regisztrálni, február 21-25. között, mind az öt napon a kezdés előtt tíz perccel, 10.50-től várják az érdeklődőket. A 6 évnél fiatalabbaknak és a 70 évnél idősebbeknek a belépés ingyenes.

width=4843
Kép: Merész Márton/Énbudapestem

 

„A tárlatvezetés előtt vagy után a 150 éves Budapest közlekedéstörténetének legfontosabb állomásait felvillantó 150 év–150 közlekedési esemény című időszaki kiállítást is megtekinthetik az érdeklődők” – fogalmaz a BKV közleménye, hozzátéve, hogy a tavalyi Múzeumok Éjszakájára megnyílt tárlat rekord látogatottságot ért el, már több mint 17 ezren látták. A kiállítás – a Budapest 150 programsorozat részeként – az 1873 és 2023 közötti legfontosabb és legérdekesebb közlekedési eseményeket eleveníti fel. A generációról generációra fejlődő közösségi közlekedés 150 kiemelt mozzanatát fotók és tárgyi emlékek jelenítik meg. Ikonikus járművek modelljeit, alkatrészeket, viszonylattáblákat, régi jegyeket, jegylyukasztókat lehet megnézni.

(Kiemelt kép: Merész Márton/Énbudapestem)