KÖZÉLET

Villamos- és metrófejlesztések előkészítésére költi az uniós pénzt Budapest


Az Európai Unió fejlesztési kereteiből 180 milliárd forintot a közösségi közlekedés fejlesztésére fordítja majd a főváros. Ezt Karácsony Gergely jelentette be a Facebookon.

Karácsony Gergely szerda délután Facebook-oldalán jelentette be, hogy a január végén megszerzett 300 milliárd forint európai uniós támogatást jelentős villamos- és metrófejlesztések előkészítésére fordítják.

Az Európai Unió társfinanszírozásával

megkezdődhet a kisföldalatti meghosszabbításának, az Újbuda és Újpest közötti villamosvonalak összekötésének, a dél-pesti villamosgyűrű bővítésének, és a 42-es villamos fejlesztésének előkészítése

– írja a főpolgármester.

Karácsony hozzáteszi: a fenti fejlesztési csomag csak az első lépés.

Január végén számolt be közösségi oldalán a főpolgármester, hogy az elmúlt négy év városdiplomáciai lobbitevékenységének köszönhetően mostanra kirajzolódott, hogy a következő években nagyjából 300 milliárd forint értékben érkeznek európai uniós pénzek Budapestre.

Akkor Karácsony még csak nagy vonalakban, de vázolta, hogy a pénz több mint fele a közösségi közlekedés fejlesztésére érkezik, körülbelül 50 milliárdot a közterek klímatudatos átalakítására fordítanak, és több mint 30 milliárd forint a szociális kohéziót erősítő, valamint árvíz- és vízvédelmi beruházásokra megy.