KÖZÉLET

Bevált az utcagondnokság, új terézvárosi utcák kapnak gazdát


A hatodik kerületi önkormányzat köztisztasági cége 2023 nyarán kísérleti jelleggel vezette be az utcagondnoki szolgálatot, ami az eddigi tapasztalok szerint akkora siker, hogy a tervek szerint Terézváros más utcái is kapnak majd gazdát, aki állandó jelenléttel gondoskodhat a rendről.

Az első utcagondnok a Szondi utcában állt szolgálatba, mert – ahogy a Terézváros magazinnak Töreki Milán, a kerület köztisztaságáért felelős Terézvárosi Foglalkoztatást Elősegítő Nonprofit Kft. ügyvezető igazgatója elmondta – az „igen hosszú, nagy rajta az átmenő forgalom. Ráadásul ezen a szakaszon igen sokan laknak életvitelszerűen amellett, hogy üzletek is szép számmal találhatók itt”.

A magazin bemutatja László Mihályt, azaz Misi bácsit is, aki a Szondi utca rendjéért, tisztaságáért felel. Misi bácsi Csepelről jár minden munkanap Terézvárosba, és állítólag reggelente már alig várja, hogy munkába állhasson.

„Olyan ez, mintha a második otthonom lenne. Hétvégén hiányérzetem van, ha nem jöhetek be, és amikor itt vagyok, hálát adok a sorsnak, hogy ez lehet a munkám” – magyarázza Misi bácsi.

Mint mondja, akkor elégedett és nyugodt, ha a Szondi utcát olyan szép rendben és tisztaságban hagyhatja maga mögött, mint a saját lakását. Misi bácsi, hogy a kívánt rendet és tisztaságot elérje, elmondása szerint nemcsak a Szondi utcában szedi össze a szemetet, hanem a becsatlakozó utcákra is odafigyel, sőt hazafelé tartva én a kerület más utcáiban is lehajol, ha eldobott papírt, palackot lát.

width=2048
Kép: Pelikán János/Képszerkesztőség/Soproni Tamás facebook oldala

 

Misi bácsi azt mondja, időnként rászól a szemetelőkre, és szerencsére sokan el is fogadják tőle a figyelmeztetést, amit – jegyzi meg – mindig udvariasan tesz. Ha pedig az utcagondok olyan esettel találkozik, ami speciális beavatkozást igényel, akkor hívja kollégáit a köztisztasági cégtől.

Ahogy a férfi meséli, munkájának legalább olyan fontos része a kapcsolattartás. „Mindenkinek adok névjegykártyát. (...) Ismernem kell az itt élőket, a közös képviselőket, az üzletek, vállalkozások tulajdonosait, a boltosokat. (...) Sokszor megköszönik a munkámat, elbeszélgetnek velem.”

Misi bácsi azzal folytatja, hogy

nem esik nehezére, hogy napi kapcsolatban legyen az emberekkel. „Szeretek beszélgetni. (...) Segítek, ha kell, de néha információt, tájékoztatást is várnak tőlem.” A magazin újságírója is azt tapasztalja, egymás után köszönnek a járókelők Misi bácsira.

Az Énbudapestemnek az önkormányzat azt írta, hogy az utcagondnokság intézményének kialakításának előzménye a parkgondnokok szolgálatba állítása volt. Mint írják, parkgondnok dolgozik a Benczúr kertben, a Hunyadi, a Liszt és a Jókai téren Terézvárosban.

„Ez több szempontból is jó megoldásnak bizonyult. Egyrészt magának a gondnoknak alakul ki személyes kötődése a területtel: magáénak érzi, ismeri minden zegét-zugát, kapcsolata alakul ki a rendszeres látogatókkal, a környék lakóival.”

Mint írják, a rendszer azért is vált népszerűvé, mert „a parkok látogatói is megszokták, hogy állandóan van kihez fordulni, a tereken, parkokban mindig van, aki segít, és akivel akár lehet pár szót váltani, beszélgetni is”.

width=2048
Kép: Pelikán János/Képszerkesztőség/Soproni Tamás facebook oldala

 

Ahogy 2023 nyarán Töreki is elmondta az akkortájt megújult parkgondnoki szolgálat célkitűzéseiről, azt szerették volna, ha parkgondnokok „gondos gazdái lennének a rájuk bízott területeknek”, ha úgy éreznék, hogy „ha valaki az általuk gondozott parkba megy, az olyan, mintha náluk vendégeskedne”.

A célok között szerepelt már akkor is, hogy amellett, hogy nyitástól zárásig ott vannak a parkokban, és betartatják a házirendet, „szívesen elbeszélgetnek bárkivel, szükség esetén segítenek a látogatóknak”. Töreki szerint ezzel a hozzáállással „biztosítható a szép, tiszta környezet és a kellemes időtöltés az idelátogatók számára”. Az önkormányzat ugyanúgy működteti a köztisztasági forródrótot, de a személyes kapcsolat, ahogy a program sikere is mutatja, mindig hatékonyabb.

A Terézváros magazinnak a parkgondnokok már nem sokkal az indulás után, 2023 nyarán azt mondták, a parkba járók megköszönik a munkájukat, megköszönik, hogy szépen ápolják a növényeket, óvják a parkban felbukkanó állatokat.

Mint azt a lapnak hozzátették, vannak, akik áthatóan igénylik a beszélgetést.

A növények gondozása mellett a feladataik közé tartozik, hogy betartassák a házirendet, rászólnak a cigizőkre, a piálókra, figyelmeztetik a kutyásokat, ha be akarják hozni az állataikat, és mint mondták, „azt is sokan elfelejtik, hogy a bicikliről le kell szállni, ha a kerítésen belülre érnek”.

Misi bácsi példája is mutatja, magyarázza az önkormányzat, hogy az elgondolás jól működik. „(...) Egy lokálpatrióta szemléletű, lelkes, kedves gondnok sokat segít abban, hogy közvetlen kapcsolat alakuljon ki a lakókkal, és nagyobb legyen a rend, tisztaság.”

Ahogy az Énbudapestemnek elmondták, a jövőben bővítenék a hálózatot, azokban az utcákban szeretnék ezt bevezetni, ahol nagy az átmenőforgalom, sűrűn lakott.

„Ilyen utca az Aradi, a Csengery, a Nagymező, de már a Rippl-Rónai utcából is van egy úr, aki jelentkezett, hogy szívesen vállalna ilyen feladatot. A gondnoki szolgálat természetesen nem váltja ki a napi rendszerességű gépi takarítást, amit köztisztasági cégünk végez. A kettő egymást jól kiegészítve működik.” - mondták az Énbudapestemnek.

(Kiemelt kép: Pelikán János/Képszerkesztőség)