FRISS

Így kapjuk vissza ősszel a Klauzál teret – látványképekkel mutatjuk be


26 év után megújul Erzsébetváros főtere, az önkormányzat a kerület lakóinak javaslatait figyelembe véve készíttette el a felújítás terveit, játszótérre, sportolási lehetőségekre és további zöldítésre költenek mintegy 672 millió forintot.

A millennium környékén, még a vásárcsarnok megépülése előtt ez a tér ugyanolyan funkciókkal bírt, mint a pesti oldal legtöbb, házak által körülzárt területe: piac volt. Emberek, árusok nyüzsögtek, élőállattól kezdve a zománcárun át a ruhaneműig mindent lehetett kapni. Volt itt cirkusz, 1000 férőhelyes színház, lóvasút állomás (később erre járt a régi 2-es villamos is), bár ekkor még István térnek hívták (1907-ig, ekkor lesz Klauzál tér a korábbi földművelésügyi-, ipari- és kereskedelmi miniszter után). 130 év alatt a város és a kerület is változott, a vásárcsarnok megjelenésével a tér funkciót váltott, a helyiek évtizedek óta kikapcsolódni járnak ide.

Klauzál
Klauzál tér az 1890-es évek körül. Kép: Klösz György/Fortepan/Budapest Főváros Levéltára

 

Erzsébetváros főtere, a VII. kerületből nézve – kis túlzással – a világ közepe. Itt fut össze a Dob utca, a Kis Diófa utca, de a Rákóczi útról is közvetlen összeköttetést találunk (Nyár utca). A környék napközben kiváló street food helyszín, sötétedés után sem kell hazamenni, számtalan helyre lehet betérni egy sokadik utolsó sörre. 

A bérházak közötti tér 26 év után megújul

A téren épül majd öntöttgumi-burkolatos játszótér 19 új játszóeszközzel, ami nem csak környezetbarát, de biztonságosabb is lesz a gyerekek számára. Lesz innovatív, többfunkciós sportpálya és fitnesz park. Megújul a kutyafuttató is, talaja ebbarátabb lesz, több játékkal a belső térben, illetve megmarad a zsilipes beléptető rendszer is. Az eddig megújult Klauzál téren 36 százalékról 52 százalékra növelik a zöldfelületek arányát, 134 helyett 150 lombos fa tisztítja majd a levegőt. Több ivókút és hulladékgyűjtő lesz, újabb kerékpártárolókat is kihelyeznek és 63 új utcabútort is felszerelnek.

 

Lesz itt helye az emlékezésnek is, (a második világháború idején, 1944. november 29-én kiadott rendelet értelmében egészen az 1945. január 18-i felszabadulásig a téren és a környező utcákban volt a budapesti gettó.)

Klauzál
Kép: Merész Márton/Énbudapestem

 

Jelenleg bontási, tereprendezési munkák vannak, de ha kész lesz, a térre hét kamerával bővített térfigyelő rendszer és parkőr is vigyázni fog. A tér felújítása várhatóan 2024 III. negyedévében fejeződik be, de a kivitelezők ígérete szerint a kutyafuttató, a játszótér, és a sportpálya már május végén birtokba vehető, és csak a parkosítás, a padok kihelyezése és az utolsó simítások maradnak őszre.

(Kiemelt kép: Erzsébetváros)