FRISS

Rekordévet zártak a fővárosi hulladékgazdálkodás legjelentősebb erőművében


Több mint 40 éves fennállásának újabb rekorderedményeit érte el 2023-ban a Budapesti Közművek tulajdonában lévő Fővárosi Hulladékhasznosító Mű. A hazai energiahordozóból tavaly előállított villamos energia mennyisége több mint 10 százalékkal haladta meg a megelőző évi értéket, összesen 105,68 GWh áramot juttatva az országos hálózatba.

A Fővárosi Hulladékhasznosító Mű 1982 óta szolgálja Budapest lakóit, ráadásul Magyarország egyetlen olyan létesítménye, amely a kommunális hulladékot termikusan képes hasznosítani. Az erőművet az elmúlt negyven évben folyamatosan korszerűsítették, tavaly például összesen több mint 1,6 milliárd forint értékű kiemelt pótló és fejlesztő beruházást és felújítást is elvégeztek. Ami pedig az előállított értékeket illeti: az erőmű kapcsolt távhő- és villamos energia termelése 2023-ban több mint 30 millió m3 földgáz felhasználását takarította meg Magyarország számára.

 

Több mint egymillió

 

Nem túlzás azt mondani, hogy az erőmű a fővárosi hulladékgazdálkodásban is megkerülhetetlen tényező, hiszen a Budapesten keletkező települési szilárd hulladék, tehát a szemét mintegy 60 százalékát hasznosítja termikus úton.

Fővárosi
Kép: /BKM

 

 

Az alkalmazott ún. ötlépcsős füstgáz-tisztítási eljárás eredményeként a létesítmény működése megfelel az uniós környezetvédelmi normáknak is.

A Fővárosi Hulladékhasznosító Mű jelentősége abban is megmutatkozik, hogy mivel az hazai energiastratégiai célkitűzések szerint 2030-ra a földgáz részarányát a távhőtermelésben húsz százelékkal csökkenteni kell, a most elért hulladékalapú energiatermelés ehhez a célhoz bizonyosan közelebb visz.

Fővárosi
Kép: /BKM

 

Sokat mondó adat, hogy tavaly a több mint egymillió gigajoule mennyiségű távhő termelése éves szinten több mint 60 ezer tonna CO2 kibocsátás-csökkenést eredményezett, ami további, mintegy 100 tonna egyéb légszennyezés kibocsátásának elmaradásához is vezetett. A nagyságrendet mutatja, hogy a 2023-ban megtermelt hőenergia több mint 30 ezer átlagos budapesti háztartás éves távhőigényét biztosította, és – köszönhetően a hatékony kapcsolt energiatermelésnek – ezzel együtt több mint 40 ezer lakás villamosenergia-szükségletét fedezte környezetbarát, fenntartható módon.

 

Hasznos a hasznosításban

 

Ahogy azt Mártha Imre a Budapesti Közművek vezérigazgatója is kiemelte, a társaság erőművének újabb sikeres éve egyértelműen visszaigazolja az energetikai és hulladékgazdálkodási szempontok egységes kezelésének létjogosultságát.

Emellett immár harmadik éve, az integrált  budapesti közműtársaság létrehozása óta  szorosan összehangoljuk a létesítményben zajló üzemeltetési és karbantartási tevékenységet

– tette hozzá a vezérigazgató.

Fővárosi
Kép: /BKM

 

Mártha arra is felhívta a figyelmet, hogy a kiemelkedő termelési adatok jelentősége messze több újabb rekordoknál, ugyanis a létesítményben hasznosított hazai energiahordozó révén jelentős importfüggőséget váltanak ki, ráadásul 50 százalékban megújuló energiatermelés formájában. A létesítmény a hazai hulladék hasznosításában is meghatározó jelentőségű, hiszen az itt felhasznált kommunális hulladékkal csökkenthető a lerakókban elhelyezendő mennyiség.