KÖZÉLET

Karácsony: Egész Budapest látképe megváltozna Rákosdubaj miatt


„Jóvátehetetlenül megváltozik a Hősök tere látképe, de egész Budapest panorámája is, ha 240 méter magas tornyokat húznak fel Rákosrendezőn.”

A főpolgármester Facebook-oldalán bírálta a kormány Rákosrendezőre tervezett beruházását. Mint bejegyzésében írta, számos sebből vérzik a kormány Rákosdubaj beruházása, és szerinte nemzetközi szerződésben körülbástyázott luxusberuházás helyett a budapestiek érdekét szolgáló Parkvárosra van szükség. „De legalább ennyire fontos a tervezett toronyházak kérdése is” – tette hozzá.

Rákosdubaj
Kép: Fővárosi Önkormányzat

 

Karácsony kiemelte:

„A látványvizsgálatok magukért beszélnek: nemcsak a Hősök tere és az Andrássy út, de egész Budapest látványa változik meg, ha megépülnek a korábban felvetett, 220-240 méter magas épületek.”

A főpolgármester a VálaszOnline cikkére hivatkozott, amely elsőként közölte a főváros által készíttetett vizsgálatok eredményét. Ebből kiderül, hogy a beruházás megvalósulásával „jóvátehetetlenül megváltozik a Hősök tere látképe, de egész Budapest panorámája is, ha 240 méter magas tornyokat húznak fel Rákosrendezőn”.

Rákosdubaj
Kép: Fővárosi Önkormányzat

 

Sőt, az eredeti tervekkel szemben az épületek a tervezett magasság majdnem duplájára is emelkedhetnek, vagyis akár 460 méterre is.

„Budapest öröksége védendő, és ennek része a város látképének megőrzése is. A budapestiek megkérdezése nélkül szó sem lehet ekkora épületek felhúzásáról, se Rákosrendezőn, se máshol!”

– fogalmazott bejegyzésében a főpolgármester.

(Kiemelt kép: Fővárosi Önkormányzat )