FRISS

Elismerte tettét a Római-parti fakivágás elkövetője


Engedély nélkül, az árvízi védekezésre hivatkozva vágtak ki több, a Főkert által idén ültetett fát.

Azonosította a rendőrség a Római-parti fakivágás elkövetőjét. Erről Bardóczi Sándor Budapest főtájépítésze számolt be a Facebook oldalán. A III. kerületi rendőrkapitányság és a a helyi közterület-felügyelet helyszínelésén az illető elismerte a tettét.

Korábban Bardóczi arról írt, hogy jelzéseket kapott arról, hogy a Piroska utca-Római part kereszteződésben valakik engedély nélkül kivágtak 6-9 darab a Főkert által a partra, fővárosi tulajdonú közterületre idén ültetett fát. A főtájépítész szerint egy-egy ilyen előnevelt fa ültetési költsége gödörásással, talajelőkészítéssel, karózással, szállítással és munkadíjjal együtt nettó 250 ezer forintba kerül. Bardóczi úgy tudja, a hullámtérben található ingatlanok árvízi védekezése miatt vágtak ki a fákat, miközben a hullámtéren épült ingatlanok a jogszabály szerint a kerítésük vonalában védekezhetnek.

-
Kép: Bardóczi Sándor/Facebook

A Dunán most levonuló kisebb árhullám a Hydroinfo adatai szerint Budapesten 658 centiméter körül fog tetőzni december 27-én. A Római-partot átlagosan 700 centiméternél érné el a víz, ezért a fakivágás az árvízi védekezéssel még elméletben sem indokolható - írja Bardóczi. 

A főtájépítész arra kéri a szemtanúkat, hogy vegyék fel a kapcsolatot a Tájépítészeti osztállyal.

Kiemelt kép: Bardóczi Sándor/Facebook